'Begin van radiologie'

Unieke vondst in Haarlem: oudste röntgenfoto's ooit gemaakt

13 juni 2019 19:11 Aangepast: 13 juni 2019 20:02
Eén van de allereerste röntgenfoto's: de hand van Bertha. Beeld © Teylers Museum

In Haarlem zijn negen röntgenfoto's gevonden die in 1895 door Wilhelm Röntgen zelf gemaakt zijn. Ze lagen verstopt in het archief van het Teylers Museum. Volgens het museum zijn het de allereerste röntgenfoto's die ooit zijn gemaakt.

Op één van de foto's is de hand van Bertha te zien, de vrouw van Röntgen. "Die foto maakte toen een verpletterende indruk", vertelt Trienke van der Spek, hoofdconservator van het museum.

De foto's zijn onderdeel van het nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz. Hij was een eeuw geleden directeur van het natuurkundige laboratorium van het museum. De stukken van Lorentz werden onlangs voor het eerst geregistreerd in de computersystemen van het museum.

'Totaal niet verwacht'

Van der Spek: "In één van die stukken zat opeens een envelop met negen röntgenfoto's. We hadden dat totaal niet verwacht, niemand had de envelop eerder gezien. Het was zo'n onverwachte vondst dat we eerst goed hebben uitgezocht wat er nou eigenlijk op te zien was."

Een röntgenfoto van een houten klos met elektriciteitsdraad Een röntgenfoto van een houten klos met elektriciteitsdraad

Het bleek te gaan om foto's die Röntgen in 1895 afdrukte en rondstuurde naar tien natuurkundigen, onder wie Lorentz. Het waren bewijsstukken voor zijn ontdekking van de 'X-stralen'. Voor zover bekend lag er alleen in Londen nog een complete set van de foto's. "In de medische wereld werden de foto's gezien als het begin van de radiologie. Je kon opeens in een lichaam kijken zonder het open te snijden."

Eén maand te zien

De foto's zullen een maand tentoongesteld worden. Omdat ze erg gevoelig zijn voor licht, worden ze daarna teruggelegd in het depot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore