Ga naar de inhoud
Naderende dood

'Lieve Mona' werd een icoon: 'Door haar ging een wereld voor me open'

Archieffoto Loek Kessels Beeld © ANP

Tienduizenden mensen hielp ze, met name vrouwen, door antwoord te geven op hun dringende levensvragen. Loek Kessels, de vrouw achter de bekende rubriek 'Schrijf 't aan Mona' in het weekblad Story, kondigde aan deze week te zullen overlijden. "Haar antwoord op mijn brief toen ik gepest werd, gaf zoveel steun."

Kessels, die bijna 25 jaar de rubriek maakte, heeft darmkanker. Op Facebook schreef ze deze week een afscheidsboodschap omdat ze niet zomaar 'in de lucht wil verdwijnen zonder afscheid te nemen van al diegenen die me zo vaak een glimlach hebben bezorgd.' 

Gepest

In totaal kreeg ze meer dan 300.000 brieven – die ze allemaal probeerde te beantwoorden. Eén van die brieven kwam van Maddie, die als vijfjarig meisje een auto-ongeluk kreeg. Daardoor is haar ene been korter dan het andere en loopt ze mank. "Als kind werd ik ermee gepest door andere kinderen, maar ook door volwassenen."

'Lieve
Lees ook:
'Lieve Mona' neemt afscheid: 'Misschien nog een week te leven'

Toen ze vijftien was, was 'de emmer vol' en schreef ze een brief aan Kessels. "Ik schreef hoeveel pijn ik had door die pesterijen. Ik werd nagekeken en de mensen staken de tong naar me uit. Het zat me zo hoog."

Steekje los

Een antwoord kreeg ze toen ze Story een maand later opensloeg en haar brief zag afgedrukt. "Mona zei dat ik het me niet moest aantrekken. Dat kinderen niet beseffen hoeveel pijn ze je doen en dat bij volwassenen een steekje los zit als ze je pesten. Ook voorspelde ze dat ik vast een leuke man tegen zou komen."

Het antwoord van Kessels betekende veel voor Maddie. "Het gaf me steun. Ik werd zelfverzekerder. Mijn ouders zeiden ook wel dat ik het me niet aan moest trekken. Maar de manier waarop Mona het verwoordde, raakte me pas echt." Bovendien kwam de voorspelling uit. Drie jaar later ontmoette Maddie de man met wie ze na 41 jaar nog steeds samen is.

Brief aan Mona (1998)

Vraag: Ik word er de laatste tijd zo zenuwachtig van als mijn ouders me vragen van wie ik nu het meeste hou. Als ik bij mijn vader ben vraagt hij het en thuis begint mijn moeder er vaak over. Ik hou van ze allebei. Maar als ik dat zeg, zijn ze niet blij. Wat moet ik zeggen?

Antwoord: Jij bent een schat! Want natuurlijk hou je van allebei en dat is maar goed ook. Wat je moet zeggen? Dat, wat je voelt. En dat is: 'van allebei'. En laat ze mijn antwoord maar lezen: 'Wie het meest van JOU houdt, stelt die vraag niet meer! Die toont zich een begripvolle, echt volwassen ouder!' 
Kus voor jou van Mona. 

Volgens Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker was zo'n antwoord tekenend voor de manier waarop Kessels werkte. "Een no-nonsensvrouw die rechttoe rechtaan antwoord gaf. Ze bood een luisterend oor en een troostende schouder."

Daarbij geholpen door de levenservaring die Kessels zelf opdeed. Haar moeder was alcoholiste en was tijdens de oorlog contraspion voor de Nederlandse inlichtingendiensten. Ze werd door de Duitsers opgepakt. Loeks vader overleed toen ze zeventien was. Later heeft ze daar een boek over geschreven.

Icoon

In 1974 begon ze de rubriek in Story, dat in de hoogtijdagen een oplage van 700.000 exemplaren per week had. Ze kreeg soms wel honderden brieven per week over klein en groot leed. Ze kreeg gaandeweg iconische waarde, zegt Den Aantrekker. "Ze wilde alle brieven persoonlijk beantwoorden. Ook de brieven die niet in het blad werden afgedrukt."

Voor
Lees ook:
Voor elke levensvraag een coach: 'Ik leer mensen dat stilte rust geeft'

Door dat enorme bereik hielp Kessels niet alleen de afzenders, maar ook lezers die zich herkenden in de problemen die werden beschreven. Zoals de nu 48-jarige Jose. Zij heeft haar hele leven al kleine voeten, maat 33,5. Nieuwe schoenen kopen was voor haar een drama. "Dan kom je zo snel bij kinderschoenen uit, met van die versieringen. Daar wil je niet mee rondlopen als 20-jarige."

Speciale schoenenwinkel

Haar moeder las in de rubriek een brief van een vrouw die met precies hetzelfde probleem zat: ze had kleine voeten en zocht nette schoenen. "In het antwoord gaf Mona een adres van een speciale schoenenwinkel in Amsterdam. Daar zijn we toen naartoe gegaan. Er ging een wereld voor ons open dankzij Mona. We hebben meteen drie paar gekocht en zijn daar jaren klant geweest."

Volgens hulpverlener Carmen Kleinegris was haar invloed op veel vrouwen ontzettend groot. Ook zij las de brieven vroeger als kind. "Ik heb nooit geschreven, maar heb er weleens aan gedacht. Dat was ook wel logisch. Als je een probleem hebt, dan gooi je dat nu op Twitter of je belt een hulplijn. Dat kon toen niet, maar je had wel Mona. Zij was praktisch, dichtbij en behulpzaam voor veel vrouwen."

'Ze was lief'

In haar antwoorden was Kessels soms vooruitstrevend, en soms minder, zegt Kleinegris. "En het ging lang niet altijd op de manier zoals hulpverleners het zouden doen. Maar dat was ook niet zo belangrijk. Veel vrouwen dachten dat ze de enigen waren met problemen, zij kon vertellen dat dat niet zo was. Zij was lief voor de vragensteller en gaf ze steun. Maar ze kon ook zeggen: misschien moet je nog eens met je partner bespreken of je wel bij elkaar moet blijven."

Volgens Story-hoofdredacteur Den Aantrekker was Kessels juist haar tijd vooruit. "Ze schreef over homoseksualiteit, over vrouwen die meer verdienden dan mannen. Ze deed dat niet op een psychologisch verantwoorde manier, maar gewoon hoe ze was: oprecht geïnteresseerd in de problemen van een ander."