Scheidingskans

Als leeftijd niet uitmaakt: 'Ik gun iedereen een relatie als die van ons'

13 juni 2019 14:58 Aangepast: 14 juni 2019 09:16
Carola en David Beeld © Eigen foto

"Leeftijd is maar een getal en als je van elkaar houdt, dan is het gewoon goed. Daar geloof ik heilig in", vertelt David Chung. Hij is 40 en zijn partner Carola 31. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de slagingskans van hun huwelijk niet bijzonder groot.

Bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar neemt de scheidingskans namelijk toe. "Misschien waren mensen in het begin sceptisch of we wel bij elkaar zouden blijven", zegt David. "Maar inmiddels zijn wel al tien jaar samen en twee jaar getrouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans op relatiebreuk

De kartbaan in Veldhoven

Benno en Irene Renaud schelen elf jaar: hij is 70 en zij 59. "We hebben elkaar ontmoet op een kartbaan in Veldhoven. Ik was toen 40 en mijn vrouw 29", vertelt Benno. "Ik had al twee kinderen. Het was niet direct liefde op het eerste gezicht, maar we zijn al gauw tot een koppel gegroeid."

Irene en Benno Irene en Benno

Irene en Benno zijn allebei eerder getrouwd geweest en in allebei de gevallen was het leeftijdsverschil toen juist kleiner. Van die elf jaar verschil merkt Benno nu niks. "We doen echt alles samen, van boodschappen doen tot kleding kopen." Zijn tip: "Je moet niet te veel alleen willen doen."

'Echt ontspannen'

Irene valt hem bij. "Als een van ons iets leuk vindt, gaat de ander het ook proberen. En vinden we het uiteindelijk samen leuk, dan gaan we het als duo vaker doen. We vinden het heel leuk met elkaar. Het is echt ontspannen."

Volgens Benno lachen ze zelfs om dezelfde dingen. "Ik gun echt iedereen dezelfde relatie als die van ons."

CBS onderzoek

CBS-onderzoeker Tanja Traag vertelt: "Als er een groot verschil is tussen partners, dan vinden mensen daar wat van. Daarbij komt dat partners die bijvoorbeeld tien jaar in leeftijd verschillen, zijn opgegroeid in heel andere werelden, met heel andere normen, waarden en idealen. Dat is lastiger te verenigen."

In totaal volgde het CBS 87.000 stellen voor het onderzoek. Van de stellen met een leeftijdsverschil van maximaal vijf jaar die in 2003 gingen samenwonen, was in 2015 ongeveer een kwart uit elkaar.

Grappige situatie

In het geval van Carola en David zorgt het leeftijdsverschil in veel gevallen juist voor een grappige situatie. Dan hoort Carola een liedje en denkt ze dat het een nieuw nummer is, maar dan weet David dat het een cover is. "Laatst vroeg ze hoe je bij een vinylplaat een liedje overslaat. Ik moest haar laten zien dat je de naald moet optillen."

Andersom is het soms net zo grappig, want David heeft op zijn beurt soms moeite met digitale veranderingen. Carola moest hem uitleggen hoe zo'n ov-chipkaart nou eigenlijk werkt. "Want ik checkte nooit uit."

Carola en David Carola en David

Schoonmoeder

Volgens het CBS is de acceptatie van de omgeving belangrijk. David beaamt dat. "In het begin vraag je je natuurlijk af of het wel kan en hoe je omgeving gaat reageren." Zijn schoonmoeder was vanaf het begin in ieder geval dolenthousiast, vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Virna (47) trouwde met Kevin (32): 'O, je hebt een toyboy?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore