Vijf jaar

Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans op relatiebreuk

10 november 2019 18:51 Aangepast: 11 november 2019 07:37

Het was vandaag het gesprek van de dag op sociale media: de relatie van André Hazes (25) en Bridget Maasland (45). Mensen verbaasden zich vooral over het leeftijdsverschil. Het CBS deed dit jaar onderzoek naar leeftijdsverschillen in relaties. Dat bepaalt namelijk voor een belangrijk deel hoe lang zij bij elkaar blijven.

Bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar neemt de scheidingskans toe, concludeerde het CBS. Van de stellen met een leeftijdsverschil van maximaal vijf jaar die in 2003 gingen samenwonen, was in 2015 ongeveer een kwart uit elkaar. In totaal werden 87.000 stellen gevolgd.

Acceptatie omgeving

Bij een groter leeftijdsverschil was 30 procent na twaalf jaar gescheiden. Bij grote leeftijdsverschillen is de relatie wel iets stabieler als de man ouder is.

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag heeft de invloed van een aanzienlijk leeftijdsverschil op de duur van de relatie te maken met een aantal aspecten. "Zo is de acceptatie van de omgeving belangrijk", zegt zij. "Als er een groot verschil is tussen partners, dan vinden mensen daar wat van. Daarbij komt dat partners die bijvoorbeeld tien jaar in leeftijd verschillen, zijn opgegroeid in heel andere werelden, met heel andere normen, waarden en idealen. Dat is lastiger te verenigen. Maar dit zijn relaties die niet heel veel voorkomen, het zijn heel kleine groepen in de samenleving."

Leeftijd vrouw

De leeftijd van de vrouw aan het begin van de relatie heeft ook invloed. Van de koppels van wie de vrouw 18-20 jaar was bij het begin van de relatie, had bijna de helft na twaalf jaar al een punt achter de relatie gezet. Is de vrouw bij het begin iets ouder, 20-25 jaar, dan houdt 29 procent het niet vol. 

"Als mensen jong bij elkaar komen, zijn dat statistisch gezien niet de meest succesvolle relaties", zegt Traag. Een van de redenen daarvoor is volgens haar dat het voor jongvolwassenen moeilijk is om zo jong al een keuze te maken die invloed heeft op de rest van hun leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bridget Maasland: 'André en ik vinden elkaar meer dan leuk'

Hoogopgeleide partners

Hoogopgeleide partners staan vaker garant voor een duurzame relatie dan andere stellen; respectievelijk 19 en 31 procent was twaalf jaar later een eigen weg ingeslagen.

"Een van de redenen daarachter is dat mensen die hoogopgeleid zijn minder financiële stress hebben, dat kan mensen parten spelen", zegt Traag. Bij een mix hebben stellen met een hoogopgeleide vrouw sneller genoeg van elkaar dan koppels met een hoogopgeleide man.

Kinderen

Ongehuwde stellen en koppels zonder kinderen zijn sneller op elkaar uitgekeken dan anderen. Dat geldt ook als er kinderen zijn uit een eerdere relatie en bij gemengde stellen wat betreft migratieachtergrond.

Wel neemt na vier jaar samenwonen het scheidingsrisico af. "Na die vier jaar weet je wel of je karakters bij elkaar passen, dan ontstaat een soort stabilisering", zegt Traag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Pensioen verdelen na echtscheiding wordt stuk eenvoudiger

'Cougar op jacht naar toyboy'

Bij de meeste stellen die elkaar het jawoord geven, is de man ouder dan de vrouw. Andersom komt maar weinig voor, zeker als het leeftijdsverschil fors is.

Maar als je dan getrouwd bent met een veel jongere man, ontkom je bijna niet aan de termen cougar en toyboy. RTL Nieuws sprak eerder met een aantal vrouwen die voor een veel jongere man kozen. Zij kunnen wel om die termen lachen.

Lees hier de verhalen van Virna (47), Ester (49), Joke (55) en Barbara (44).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore