Ga naar de inhoud
Veilig en effectief

Kankerpatiënt krijgt alternatief medicijn vergoed bij gebleken werking

Kankeronderzoek (archieffoto)

Kankerpatiënten moeten toegang kunnen krijgen tot medicijnen die niet voor hun type kanker ontwikkeld zijn, maar die hun ziekte wel effectief bestrijden. Bij gebleken werking wordt het geneesmiddel vergoed.

Een samenwerkingsverband van kankerspecialisten, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut pleit voor behandeling op maat en heeft daarvoor een financieringsmodel opgesteld, meldt het Antoni van Leeuwenhoek

Financieel risico delen

In dit model delen de fabrikant van het middel en de zorgverzekeraar de financiële risico’s: de fabrikant betaalt het medicijn in de studiefase en de zorgverzekeraar vergoedt het vervolgens voor patiënten bij wie het blijkt te werken: een pay-for-performance-model.

Zij dragen daarmee samen het financiële risico.

Elke tumor is uniek

Uit onderzoek is steeds duidelijker geworden dat elke tumor biologisch uniek is en dat de behandeling daarom steeds vaker afgestemd moet worden op de individuele patiënt.

Soms heeft een tumor bijvoorbeeld een DNA-afwijking die heel zeldzaam is voor de meeste tumorsoorten. Er is dan soms een medicijn dat mogelijk op deze afwijking inspeelt, maar dat is niet voor al die tumorsoorten geregistreerd.

Dennis
Lees meer
Dennis had kanker, herstelde, maar heeft moeite leven op de rit te krijgen

DRUP

Het plan is gebaseerd op een studie die in 2016 werd gestart. In deze zogenoemde DRUP-studie - DRUP staat voor Drug Rediscovery Protocol - werd gekeken of kankerpatiënten baat hadden bij geneesmiddelen die al geregistreerd zijn voor een andere kankersoort maar niet voor die van hen. 

"Al bij de start van de DRUP-studie rees de vraag: stel dat het geneesmiddel werkt bij een patiënt, hoe zorgen we er dan voor dat die patiënt er vervolgens ook toegang toe krijgt?", zegt Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek. "Het is immers niet geregistreerd voor zijn of haar indicatie."

Kanker
Lees meer
Kanker door deo, asbest in tampons? Overheidssite weerlegt geruchten

Werkzaam en veilig

In sommige gevallen bleken medicijnen die voor een ander kankertype geregistreerd waren, wel degelijk werkzaam en veilig te zijn. 

De betrokken partijen gingen daarom om de tafel zitten en bedachten een manier om patiënten waarvoor dit gold toch toegang te geven tot het medicijn. 

Er start nu een pilot waaraan meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen meedoen. Als na 16 weken het middel effectief en veilig blijkt voor deze individuele patiënten, vergoedt de zorgverzekeraar hun verdere behandeling.

Ex-gevangene Kurt maakt mutsjes voor kankerpatiënten: 'Ben een beter mens geworden'

01:04
Oud-gevangene Kurt haakt letterlijk weer aan bij de samenleving. Na zijn vrijlating maakt hij mutsjes voor kankerpatiënten. Die zijn helemaal gratis en gaan de hele wereld over.