Taal raakt achterop

'Nederlands in buitenland komt er karig vanaf'

13 juni 2019 05:49 Aangepast: 13 juni 2019 08:24
Een Nederlands woordenboek. Beeld © ANP Foto

Nederland en Vlaanderen hebben veel minder geld over voor buitenlands onderwijs in hun taal dan andere landen en laten na het Nederlands aan de man te brengen. Het Nederlands raakt daardoor internationaal achterop, en dat schaadt bijvoorbeeld handel en diplomatie, concludeert de Taalunie.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven had de Taalunie aan het werk gezet. Ze was bezorgd om de studie Nederlands, die steeds minder studenten lijkt te trekken, en vroeg zich af of andere landen hun taal beter bevorderen.

'Kaasschaaf gehanteerd'

Dat is zo, constateert de Taalunie. Nederland besteedt aan taalonderwijs in het buitenland maar 7,5 cent per hoofd van de bevolking. Landen met een kleine taal als Zweden en Hongarije zijn al royaler, en bijvoorbeeld Portugal en Duitsland trekken het veertig- of zelfs zeventigvoudige per inwoner uit. Die bedragen groeien bovendien, waar het in Nederland terugloopt. 'De kaasschaaf moet steeds worden gehanteerd' en 'de rek is eruit', stellen de onderzoekers vast.

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Afwachtende houding 

Andere landen, en zeker opkomende grootmachten als China en India, maken 'proactief' of zelfs 'offensief' werk van de promotie van hun taal. Vaak gaat niet de minister van Onderwijs, maar die van Buitenlandse Zaken erover.

Nederland stelt zich afwachtend op en wil hooguit ondersteunen als zich belangstelling uit het buitenland aandient. Nederland moet zich afvragen of dat niet anders moet, vindt de Taalunie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebrekkige taalkennis zorgt voor fouten en ongevallen op werkvloer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore