Ga naar de inhoud
Gevaar volksgezondheid?

'Onderzoek daling sterftes bij asbestverbod'

Asbestverwijderaars aan het werk (archieffoto). Beeld © ANP

De overheid moet onderzoeken of een asbestdakenverbod daadwerkelijk bijdraagt aan een betere volksgezondheid. Pas als uit onderzoek naar voren komt dat het aantal overlijdensgevallen door sanering significant zou dalen, kan een wettelijk verbod er komen, vindt de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen.

Volgens de belangengroep is er "een onduidelijke situatie ontstaan", doordat de Eerste Kamer vorige week een wetsvoorstel van het kabinet heeft verworpen om het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal uit te bannen. Het ministerie beraadt zich nu op nieuwe regelgeving.

Asbestplan
Lees ook:
Asbestplan sneuvelt: asbestdaken worden nog niet verboden

Asbestgerelateerde sterfgevallen

De eigenaren vragen zich af of een verbod er alsnog gaat komen. "De vraag waar het om draait is: zal het aantal asbestgerelateerde sterfgevallen verminderen als gevolg van het verwijderen van asbestdaken, en zo ja, hoeveel?", stelt de belangengroep. "Anders gesteld: hoeveel mensen zullen in de toekomst overlijden als gevolg van de asbestdaken, als we ze laten zitten?"

"Zonder de duidelijkheid die een serieus onderzoek biedt zijn wij tegen een wettelijk verbod, voor zover dat aan volksgezondheid wordt gekoppeld", aldus de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen.

Komt
Lees ook:
Komt er een asbestverbod? 'Die idiote wet kost ons 60.000 euro'