'Toezicht faalt'

Partij voor de Dieren eist onderzoek naar gebrekkig toezicht NVWA op de vleessector

12 juni 2019 22:09 Aangepast: 12 juni 2019 22:34
Dit varken kan zich niet pijnloos bewegen, omdat het niet op zijn voorpoten kan staan. Beeld © Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

De Partij van de Dieren wil met een parlementaire enquête duidelijkheid krijgen over het 'jarenlang falende' toezicht op de veehouderij en de vleessector in Nederland.

Daarmee reageert de partij onder meer op het nieuws dat dierenartsen van de NVWA de export van zieke en zwakke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toestaat. Uit gegevens in handen van RTL Nieuws blijkt dat de NVWA tientallen meldingen per jaar krijgt uit de buurlanden, maar niet in staat is transporten van zieke dieren te voorkomen.

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand is niet te spreken over de lakse houding van de toezichthouder: "De NVWA staat erbij, kijkt ernaar en zet nota bene een krulletje voor akkoord.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenartsen NVWA laten export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe

Volgens Ouwehand tonen rapporten al jaren aan dat er weinig wordt omgekeken naar de wetten in de vleessector en dat het toezicht door de NVWA niet deugt. "Het ministerie was hier dus allang van op de hoogte, maar koos ervoor de noodkreten te negeren.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toezicht op slachthuizen rammelt al jaren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore