Roekeloos rijgedrag

Zes jaar cel geëist voor doodrijden 8-jarige jongen

12 juni 2019 16:32 Aangepast: 12 juni 2019 16:50
Een Renault Clio en een Volkswagen Golf botsten op elkaar. Beeld © Michiel van Beers

Tegen een 56-jarige man die afgelopen maart een fataal auto-ongeluk in Nieuwegein veroorzaakte, is een celstraf van zes jaar geëist. Bij het ongeluk kwam een jongen van acht jaar om het leven.

Zijn broertje van tien raakte zwaargewond, net als zijn moeder, die voor in de auto zat. De vader raakte eveneens gewond.

Dronken en door rood

Op 10 maart kwamen twee auto's met elkaar in botsing. In de ene auto zat het gezin, in de andere auto zat Cornelis B. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van roekeloos rijgedrag, bleek vandaag tijdens de rechtszaak.

B. had te veel gedronken, negeerde een rood stoplicht en reed veel te hard, tot 134 km/uur op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

'Kindermoordenaar'

De officier van justitie spreekt van een "zeer ernstig delict", met "onherstelbare gevolgen". Hij heeft ook een rijontzegging van vijf jaar geëist. "Ik wist niet wat ik deed", zei verdachte Cornelis B. vandaag in de rechtbank in Utrecht. "Ik voel me een kindermoordenaar en een monster."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kind (8) overleden na auto-ongeluk in Nieuwegein

Fles wodka

B. vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd, zei hij tegen de rechter. Hij had veel stress omdat hij zijn baan dreigde kwijt te raken. Alcohol en een stukje rijden met de auto brachten hem ontspanning. "Dat is geen goede combinatie", zei de rechter tegen hem. "Nee, dat is absoluut niet goed", antwoordde B.

“B. is doelbewust met een fles wodka de auto in gestapt”, zei de officier van justitie. "Ook heeft hij meerdere keren gedaan alsof hij openheid van zaken heeft gegeven, terwijl hij aantoonbaar loog."

B. vertelde aanvankelijk dat hij op een feestje had gedronken en dat de gastvrouw hem flinke glazen had geschonken. Daarna veranderde hij die verklaring en zei dat hij naar een café was gegaan. Pas later gaf hij toe dat hij met een fles wodka was gaan rijden.

Huilen

De advocaat van B. noemt het "niet handig" dat hij zijn verhaal had aangepast. "Maar verder heeft hij openheid van zaken gegeven en spijt betuigd." De advocaat noemde een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf passender.

Op het moment dat B. de rechtszaal werd binnengebracht, werd hem vanaf de publieke tribune toegeschreeuwd dat hij een ''moordenaar en een klootzak is''. "Dat raakt me heel erg", zei B. tegen de rechter. Aan het einde van de zitting zocht hij huilend oogcontact met de tribune, boven hem achter glas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke auto moet in 2022 eenvoudig alcoholslot kunnen installeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`