UWV draait

2000 mensen raken mogelijk levenslange uitkering kwijt

12 juni 2019 13:51 Aangepast: 12 juni 2019 14:22
(archieffoto) Beeld © ANP

Een kleine 2000 arbeidsongeschikten met een IVA-uitkering lopen kans die uitkering alsnog kwijt te raken. Vandaag ontvangen 1991 mensen een brief van het UWV waarin ze te horen krijgen dat ze opnieuw moeten worden gekeurd. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn en niet meer kunnen werken ontvangen een IVA-uitkering tot aan hun pensioen.

Het gaat om de groep mensen die de uitkering kregen zonder dat ze werden gezien door een verzekeringsarts. In plaats daarvan werden hun dossiers beoordeeld door verpleegkundigen en dat is tegen de wet. In de meeste gevallen kregen de mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering tot hun pensioen toegewezen, zonder dat ze door een arts waren gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV werkt wachtlijsten illegaal in rap tempo weg: 1900 mensen krijgen levenslange uitkering

Eerder dit jaar onthulde RTL Nieuws dat op het UWV-kantoor in Groningen duizenden oude dossiers van arbeidsongeschikten op deze manier versneld zijn weggewerkt. UWV zei kort daarop op basis van een steekproef onder honderd dossiers dat de meeste IVA-uitkeringen terecht waren toegekend.

Onvoldoende onderbouwing

Nu blijkt na een tweede grotere steekproef dat van 73 procent van de dossiers niet zeker is of de mensen langdurig arbeidsongeschikt zijn verklaard. "De onderbouwing in de dossiers blijkt onvoldoende om definitieve conclusies te kunnen trekken", schrijft minister Koolmees.

De 1991 mensen moeten er rekening mee houden dat ze opnieuw kunnen worden opgeroepen voor een herkeuring bij een UWV-arts. De IVA-uitkeringen die zijn uitgekeerd tot het moment van herkeuren hoeven de arbeidsongeschikten niet terug te betalen. Maar als bij de herkeuring blijkt dat ze alsnog kunnen werken dat wordt de IVA-uitkering stopgezet of gekort.

Vervelend besluit

De minister en het UWV zeggen zicht te realiseren dat dit besluit voor de betrokken 1991 mensen vervelend is en tot onzekerheid leidt. Het UWV heeft de betrokken klanten verontschuldigingen aangeboden voor de gang van zaken. Het UWV streeft er naar om de hele groep voor 12 september van dit jaar duidelijkheid te kunnen geven.

Oproep

Bent u één van de mensen of kent u iemand die door deze maatregel getroffen is laat het ons weten.

Mail naar onderzoek@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore