Leerlingvolgsysteem

Tienduizenden eindexamenleerlingen moeten langer wachten op uitslag

12 juni 2019 12:53 Aangepast: 12 juni 2019 13:06
Beeld © ANP

Pech voor tienduizenden eindexamenleerlingen. Zij moeten op de spannendste dag van het jaar nog iets langer wachten om te horen of ze geslaagd of gezakt zijn. Door een technische storing laat de uitslag voor een derde van alle eindexamenleerlingen langer op zich wachten.

Dit jaar zouden de cijfers van eindexamenkandidaten op 190 scholen automatisch worden ingevoerd in het leerlingvolgsysteem Somtoday. Die scholen moeten het nu op de ouderwetse manier handmatig invullen. Dat duurt 1 tot 2 uur langer. Die tijd moeten leerlingen langer wachten.

Een woordvoerster van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bevestigt de storing na berichtgeving door het AD.

Correctie

Het probleem zit in de zogeheten N-term, de correctie die landelijk per vak wordt doorgevoerd in het eindcijfer. Die correctie is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het eindexamen.

"Dit jaar hebben we geprobeerd de N-term automatisch te laten invullen", zegt een woordvoerder van Somday. "Dat is niet gelukt. De scholen moeten nu handmatig de N-term én de cijfers invullen."

Het administratiesysteem Somtoday bedient 35 procent van de scholen. Het andere administratiesysteem is Magister en wordt gebruikt door de overige 65 procent van de scholen. 217.000 scholieren doen dit jaar eindexamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer examens gestolen bij PostNL, leerlingen moeten herkansen

Ken jij iemand die vandaag gebeld wordt over zijn of haar eindexamen? Film het moment en stuur de video naar oproep@rtl.nl. Wie weet zijn jullie terug te zien op onze website en tv!

Eindexamenleerlingen maken zich op sociale media druk over de storing:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore