Amnestieregeling

Belgische studente Amaya vrijgelaten in Nicaragua: 'Wij blijven vechten'

12 juni 2019 14:55 Aangepast: 12 juni 2019 16:35
Amaya Coppens na haar aanhouding Beeld © 100% Noticias

Een opvallende zet van de president van Nicaragua. Daniel Ortega heeft plotseling tientallen politieke gevangenen vrijgelaten. Ook de twintiger Amaya Coppens uit België mag haar cel uit. Goed nieuws dus voor haar familie en vrienden. Al maakt haar broer Diego zich nog altijd grote zorgen.

Diego was bang dat zijn zus 50 jaar achter de tralies zou moeten doorbrengen. De cel moest ze delen met vijftien anderen. Het was er onhygiënisch en vies, zei hij eerder dit jaar tegen RTL Nieuws.

Nu is hij blij, héél blij, dat zijn zus vrij is, vertelt hij. "Maar de problemen zijn nog niet voorbij. Het ziet er voor de buitenwereld misschien uit als een overwinning, maar mijn zus kan nog steeds veroordeeld worden. Ze houden haar in de gaten."

Honderden doden

In Nicaragua is sinds vorig jaar april een volksopstand gaande, die ontstond toen president Ortega enkele sociale wetten introk. De president trad hard op tegen de demonstranten: honderden doden en duizenden gewonden waren het gevolg. Veel journalisten, politiek tegenstanders en studenten werden opgepakt.

Amaya, die zowel de Belgische als de Nicaraguaanse nationaliteit bezit, werd in september opgepakt omdat ze in de universiteitsstad Léon deelnam aan de antiregeringsprotesten. Ze werd verdacht van terrorisme.

Amaya (in het midden) met haar broers Diego (rechts) en Santiago (links). Amaya (in het midden) met haar broers Diego (rechts) en Santiago (links).

Nu is Amaya opeens vrij. Dat is dankzij een speciale amnestiewet die onlangs is aangenomen. "Ik ben heel gelukkig", zegt ze bij de Belgische zender RTBF.

Ze heeft het zwaar gehad in de cel, maar de berichten die ze vanuit Nicaragua en België kreeg, gaven haar kracht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amaya (24) zit vast voor 'terrorisme', broer Diego maakt zich grote zorgen

Amaya zegt nu nog zekerder te zijn van de strijd die gevoerd moet worden tegen het regime. "We staan aan de juiste kant van de geschiedenis, we blijven op straat komen."

Die strijdbaarheid maakt haar broer Diego trots. "Ze is echt een voorbeeld voor ons allemaal. Wij als familie hebben veel van haar geleerd en we bewonderen haar enorm." Hij benadrukt dat hun ouders haar altijd hebben gesteund. "Ze hebben nooit aan haar getwijfeld. Ze hebben altijd achter haar gestaan, ook toen ze op de barricaden klom. Dat is heel belangrijk geweest."

Kritiek op amnestiewet

Op de amnestiewet is veel kritiek, ook door de gevangenen die nu zijn vrijgelaten. In de wet staat dat als de personen opnieuw gaan demonstreren ze weer opgepakt zullen worden. Bovendien staat erin dat politiemensen die de protesten hard hebben neergeslagen, niet worden gestraft.

Ook Amaya verwerpt de amnestieregeling. "Wij aanvaarden geen amnestie want wij vragen voor niets vergiffenis, wij hebben geen enkel misdrijf begaan", zei ze. Volgens haar moet juist de regering zich zorgen maken: om de misdaden tegen de mensheid die ze hebben gepleegd. "Wij zullen blijven vechten tot er echt gerechtigheid heerst in Nicaragua."

Broer Diego vreest dat zijn zus straks opnieuw wordt opgepakt. Dat ze door groepsdruk toch weer actie gaat voeren. Gisteren heeft hij haar kort gesproken. Hij heeft direct gezegd dat ze goed op zichzelf moet passen en even niet de straat op moet gaan. Er zijn andere manieren om de strijd te voeren, bijvoorbeeld via social media en het doen van interviews, zegt hij. "Maar dat is van een afstandje makkelijk gezegd natuurlijk."

Marteling in Nicaragua: 'Ik spuugde bloed'

Demonstranten in Nicaragua worden opgepakt, weken vastgehouden en gemarteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore