Kliniek in opspraak

Kliniek Den Dolder moet beter rekening houden met veiligheid omwonenden

11 juni 2019 19:49 Aangepast: 11 juni 2019 19:53
Forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder. Beeld © ANP Foto

De Fivoorkliniek in Den Dolder moet meer rekening houden met de veiligheid van omwonenden. Dat is vandaag afgesproken tijdens overleg met de gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt.

Ook moet elke afwijking in de verlofregeling van een patiënt, waarbij iemand niet of te laat van verlof terugkeert, direct bij de gemeente worden gemeld. Binnen twee weken volgt nader overleg met de klankbordgroep van bewoners, zegt een woordvoerder van de kliniek.

In opspraak

De Fivoorkliniek kwam meerdere malen in opspraak. Zo was Michael P. in 2017 met goedkeuring van de kliniek op proefverlof, toen hij Anne Faber vermoordde. Vorige week keerde de 43-jarige patiënt Peter M. niet terug van onbegeleid verlof. 

Omdat de kliniek de verdwijning van Peter M. pas laat had gemeld, riep minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de kliniek op het matje. Daarna heeft Fivoor met het ministerie van Justitie en Veiligheid vergelijkbare afspraken gemaakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kliniek in Den Dolder moet dagelijks verslag doen na weglopen Peter M.

Sindsdien moet Fivoor drie maanden lang dagelijks aan Justitie en Veiligheid rapporteren over de gang van zaken. Anders dan veel media toen meldden heeft de woordvoerder niet de indruk dat de kliniek onder curatele staat, "want dat zou veel meer omvatten".

'Stevig gesprek'

De gemeente Zeist heeft zo'n dagelijkse rapportage dinsdag niet geëist. ''Het was wel een stevig gesprek vandaag. De kern van de afspraken is helder en duidelijk: ook de gemeente wil het eerder weten als er iets gebeurt.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patiënt psychiatrische kliniek Den Dolder breekt in bij slijterij

''De laatste tijd is er veel te doen over patiënten die laat of niet terugkeren van verlof bij Fivoor", zegt Erik Masthoff van de Fivoorkliniek. "Dat gaat ons aan het hart. Zodra er onduidelijkheid is over zaken die in de samenleving gevoelig liggen, moeten wij er alles aan doen om duidelijkheid te geven. Als het helpt als wij opener en helderder communiceren, dan doen we dat.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore