Ga naar de inhoud
Onterecht stopgezet

Staatssecretaris Snel wil toeslagenwet op de schop: 'Mensen zijn tekortgedaan'

Staatssecretaris Menno Snel (archieffoto) Beeld © ANP

Staatssecretaris Menno Snel heeft zijn excuses aangeboden voor het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslagen, waardoor veel gezinnen in de problemen zijn gekomen. "Mensen zijn tekortgedaan. Het ongemak en onrecht dat ouders is aangedaan kan ik niet meer goedmaken."

De wet die gaat over de toeslagen, moet anders, zegt Snel nu. De regels zijn volgens hem te veel gericht op bestrijding van fraude, terwijl het meer zou moeten gaan om dienstverlening aan kwetsbare groepen.

'Menselijke maat uit oog verloren'

''Er is een nieuw boek nodig. Het huidige werkt niet. De menselijke maat is uit het oog verloren'', aldus de bewindsman. Hij wil overleg met de verantwoordelijke bewindslieden van Sociale Zaken.

'Zeer teleurgesteld'

Snel is verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die volgens hem met een 'tunnelvisie' de regels over de toeslagen toepast.  Honderden gastouders raakten die toeslag kwijt omdat het leek dat zij fraudeerden.

In afwachting van een oplossing laat hij nu alvast de invordering stopzetten van wat teveel aan toeslagen zou zijn uitgekeerd. Voor later sluit hij een schadevergoeding of een andere tegemoetkoming niet uit.

De advocaat van die ouders – die al jarenlang procedeert tegen de overheid vanwege de onrechtmatige stopzetting van toeslagen-  laat aan RTL Nieuws weten 'zeer teleurgesteld' te zijn dat staatssecretaris Snel nog steeds niet met een concrete oplossing komt voor mensen die gedupeerd zijn.

Wat is er aan de hand?

Snel kwam in politieke problemen toen RTL Nieuws en Trouw onthulden dat onderzoek werd gedaan naar de vraag of 'tweede nationaliteit' een rol speelde in een doorgeschoten, onrechtmatige aanpak van fraude.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris onder zware druk om toeslagen: Kamer eist oplossing voor ouders

De problemen voor Snel verergerden toen daarna werd onthuld dat zijn Belastingdienst zelfs rommelde met bewijs. Het dwong Snel tot de instelling van een officieel onderzoek, onder leiding van oud -minister Donner. Over het handelen van de Belastingdienst is al vernietigend geoordeeld door de Nationale Ombudsman, de Raad van State en de Hoge Raad.

Rammelend onderzoek

Een kernprobleem bij de fraudeaanpak van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst was dat er in strijd met alle regels van het recht werd gehandeld. Belangrijke informatie werd stelselmatig achtergehouden, er werd zoals dat hoort geen hoor- en wederhoor gepleegd, en Toeslagen baseerde zich op rammelend onderzoek.

Honderden ouders – van wie toeslagen werden stopgezet – kwamen in grote problemen. Het gastouderbureau dat de opvang voor hen regelde ging er ook aan onderdoor, terwijl er geen bewijs was dat dit bureau íets fout had gedaan.

Financiële problemen voor Fatma door dubieus onderzoek Belastingdienst

02:56
Heeft
Lees ook:
Heeft een 'fraudeur' recht op excuus?