Tegendemonstratie ook toegestaan

Pegida mag demonstreren in centrum van Eindhoven

11 juni 2019 17:20
Een Pegida-betoging op 26 mei in Eindhoven Beeld © ANP

Pegida mag op 19 juni een anti-islambetoging houden in Eindhoven. Dat laat de gemeente Eindhoven weten. Eerdere aanvragen van Pegida om te demonstreren werden nog door de gemeente afgewezen, omdat er een te groot risico op rellen was.

Burgemeester John Jorritsma heeft de groep nu toestemming gegeven om op woensdag 19 juni vanaf 19.00 uur te demonstreren op het Stadhuisplein, midden in het centrum van Eindhoven. Ook is er ruimte voor een tegendemonstratie, laat de gemeente weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester verbiedt Pegida-demonstratie in Eindhoven

Pegida is het eens met de datum, maar niet met de locatie. De groep wil liever bij een moskee demonstreren, laat de gemeente Eindhoven weten.

Wanordelijkheden

De gemeente houdt desondanks vast aan het Stadhuisplein. "Pegida kan daar voor het oog en oor van iedereen haar mening laten horen, vlak vóór de deur van het stadhuis, waar het stadsbestuur huist", meldt de gemeente. Volgens de burgemeester, politie en het OM is de kans op wanordelijkheden kleiner als de demonstratie van Pegida niet bij een moskee wordt gehouden.

Een eerdere Pegida-demonstratie in de Eindhovense wijk Woensel, vlak bij de Al-Fourqaan moskee, liep op 26 mei uit de hand. De Mobiele Eenheid moest toen ingrijpen, nadat tegendemonstranten stenen naar de politie en Pegida-aanhangers gooiden. Vijf mensen werden aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf aanhoudingen na ongeregeldheden bij Pegida-demonstratie Eindhoven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore