Ga naar de inhoud
Uit vluchtelingenkamp

Nederland haalt twee IS-weeskinderen op uit Noord-Syrië

Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto) Beeld © AFP

Nederland heeft in Noord-Syrië twee Nederlandse weeskinderen van omgekomen IS-ouders opgehaald. Dat bevestigt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een gezamenlijke actie met Frankrijk, dat twaalf kinderen opgenomen heeft.

'Erbarmelijke omstandigheden'

"Hierbij informeren wij u, dat de Franse overheid vandaag, 10 juni 2019, twee jonge Nederlandse weeskinderen uit Syrië heeft overgebracht en aan hun Nederlandse voogd heeft overgedragen", staat er in de Kamerbrief. "Het kabinet is Frankrijk hiervoor zeer erkentelijk."

In de brief wordt benadrukt dat het gaat om twee jonge Nederlandse weeskinderen 'die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag verbleven in een kamp in Syrië en voor wie geen lokaal gezag aanwezig was om de zorg op zich te nemen'.

Vier en twee jaar oud

De moeder van de kinderen was Karenia J. uit Zwolle, die begin dit jaar om het leven kwam. De advocaat die de kinderen - een meisje van vier en een jongetje van twee jaar oud - bijstaat, zegt tegen RTL Nieuws niet verrast te zijn dat ze nu opgehaald zijn. "De minister had gezegd dat hij zou kijken wat hij voor weeskinderen kon doen. Er blijkt een bepaalde welwillendheid om in ieder geval weeskinderen terug te halen."

"Het zijn erg jonge kinderen", vervolgt hij. "Er is uitgebreid contact met de Raad voor de Kinderbescherming om te kijken waar ze kunnen komen. Ik mag niet zeggen waar de kinderen in huis komen, maar het is in kannen en kruiken. Familieleden zijn gescreend om te kijken of ze geen jihadistische sympathieën hebben en of ze beschikken over goede pedagogische kwaliteiten." 

Nederland
Lees meer
Nederland onderzoekt terugkeer vrouwelijke Syriëgangers en kinderen

Eerste stap

Volgens correspondent Olaf Koens is het logisch dat Nederland nu kinderen uit het gebied haalt. "Het zat eraan te komen", zegt Koens. "De druk wordt opgevoerd. Je zag eerder dat de Kinderombudsman opriep kinderen uit Syrië terug te halen, ook politieke partijen schuiven steeds meer in die richting."

"Ook kan de overheid door een rechter gedwongen worden. In België oordeelde een rechter vorig jaar dat de overheid zich moet inzetten voor de terugkeer van de vrouwen en kinderen", zegt hij. "Het terughalen van weeskinderen is de eerste stap."

Nederland heeft geen diplomatieke betrekkingen met Noordoost-Syrië, dat officieel geen land is. De Koerden in het gebied zijn wel uit op zelfbestuur.

Terrorismedeskundige:
Lees meer
Terrorismedeskundige: 'Haal Nederlandse IS-vrouwen en kinderen terug'

IS-weeskinderen worden opgehaald uit Noord-Syrië

00:34
Een Frans-Nederlandse delegatie heeft bekendgemaakt dat Nederlandse en Franse kinderen uit IS-gebied worden opgehaald. Het gaat om 'twee zeer jonge Nederlandse weeskinderen'.

Kinderombudsman: 'Heel goed nieuws'

"Het is heel goed nieuws dat de twee Nederlandse weeskinderen in Syrië zijn overgedragen aan een Nederlandse delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. "Deze kinderen zaten zonder vader en moeder in een kamp in Syrië waarvan we weten dat de omstandigheden slecht zijn." 

"Ik ben opgelucht dat deze kinderen nu naar Nederland kunnen komen, waar ze alle hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Het is voor het welzijn van de kinderen belangrijk dat dit in alle rust gebeurt. Mijn hoop is dat ook de andere kinderen die nu nog in kampen in Syrië verblijven snel naar Nederland teruggehaald worden."

85 kinderen

Begin dit jaar zei Nederland te onderzoeken of het mogelijk is om een aantal vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Premier Mark Rutte benadrukte toen dat er geen Nederlanders naar Noord-Syrië gaan om de vrouwen en hun kinderen op te halen.

Meer dan honderd Nederlanders zitten vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en in gevangenissen daar. Volgens cijfers van begin mei van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat het om 55 volwassen Syrië-gangers en 85 kinderen.

Defence for Children: 'Erg blij'

"Wij zijn er erg blij mee", zegt een woordvoerder van Defence for Children aan RTL Nieuws. "We geven al heel lang aan dat de Nederlandse staat de kinderen moet terughalen omdat de ouders geen bescherming kunnen bieden. We pleiten ervoor dat alle kinderen worden teruggehaald, ook die van moeders die in de Syrische kampen verblijven".

"De Nederlandse regering gaf aanvankelijk aan dat ze er geen Nederlanders heen sturen omdat het onveilig is, maar nu lijkt het toch mogelijk te zijn. De Koerden hebben aangegeven dat ze willen meewerken, we hebben gezien dat het goed gaat. De plannen liggen ook al klaar voor de kinderen: waar ze hulp krijgen, waar ze gaan wonen."

"De Raad voor de Kinderbescherming heeft een terugkeerplan. Het kan zijn dat ze gaan wonen bij ooms of tantes, opa's en oma's. Die zijn gescreend. Kinderen waarvoor dat niet mogelijk is, komen bij een pleeggezin. Er is ook nagedacht over kinderen met trauma's. Naar schatting gaat het om 170 minderjarige kinderen."