Onderzoek biologische producten

Welke biologische boeren de fout in gaan blijft geheim

12 juni 2019 06:33 Aangepast: 12 juni 2019 09:45

De namen en producten van biologische boeren die de fout in gaan worden niet bekend gemaakt. Dit heeft toezichthouder Skal biocontrole besloten na een verzoek van RTL Nieuws.

Het gaat om overtredingen zoals het spuiten met verboden bestrijdingsmiddelen of kippen die nooit buiten komen. Het mag niet op een biologische boerderij, maar het gebeurt wel. De producten van deze bedrijven worden als biologisch verkocht.

Honderden bioboeren in de fout

Honderden bedrijven hebben de Europese regels voor biologisch boeren overtreden. Op het gebied van dierenwelzijn, milieu en medicijngebruik gingen 207 boeren de fout in. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat vorige maand is gepubliceerd. Het gaat om ernstige en kritieke punten, vastgesteld door inspecteurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden producten onterecht verkocht als biologisch

Anonieme rapporten online

Het onderzoek is gebaseerd op ruim 1500 inspectierapporten, die de onderzoeksredactie heeft doorgespit. Zowel de bedrijfsnamen als de meeste producten zijn zwart gemaakt.

RTL Nieuws heeft de rapporten in handen gekregen na een maandenlange procedure. Het gaat om controles uitgevoerd in 2017 en de eerste helft van 2018. Deze anonieme rapporten vind je hier (let op, het bestand is groot: 600mb en is alleen vanaf een desktop te downloaden).

Varkensvlees of jam?

De rapporten zijn niet volledig. Het is onduidelijk of het gaat om witlof, varkensvlees, jam of andere producten. Supermarkten en consumenten weten nu niet waar de fouten worden gemaakt. In een reactie laat toezichthouder Skal Biocontrole onder meer weten dat het bekend maken van namen en producten niet opweegt tegen de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor deze bedrijven:

Skal: "De omstandigheid dat de privé (woon-) en bedrijfssituatie met elkaar verweven zijn en de door hen genoemde milieugroeperingen die steeds radicaler worden in hun opvattingen [...[ zijn aspecten die meegewogen dienden te worden. Deze wegen niet op tegen openbaarmaking van deze gegevens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongerige varkens en smerige koeien: dit gaat fout bij bioboeren

Namen worden op dit moment alleen gepubliceerd als een biologisch certificaat wordt afgenomen, de inspectierapporten worden niet gepubliceerd door Skal. 

Transparantie

Inspectierapporten van andere toezichthouders zijn wel vaak openbaar. Als belangrijke redenen voor deze publicaties worden transparantie en consumentenvertrouwen genoemd. Doel is ook dat slecht presterende bedrijven worden aangespoord tot verbetering.

RTL Nieuws zal via de rechter opnieuw proberen alle informatie over bio-boeren openbaar te krijgen.

Oproep

TIPS: Weet jij meer over misstanden of fraude met biologische producten? Neem dan contact op met yoeri.vugts@rtl.nl of maaike.kempes@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore