Beroemde rubriek

'Lieve Mona' neemt afscheid: 'Misschien nog een week te leven'

09 juni 2019 13:01 Aangepast: 09 juni 2019 15:12
Foto uit 1995. Beeld © ANP

Loek Kessels, de vrouw achter de bekende rubriek Lieve Mona, heeft niet lang meer te leven. Op Facebook heeft ze een afscheidsboodschap geschreven waarin ze zegt dat ze vermoedelijk binnen een week zal overlijden. Kessels beantwoordde jarenlang brieven van lezers van Story.

Lezers deelden in totaal 25 jaar lief en leed met haar door brieven te schrijven die altijd begonnen met dezelfde twee woorden: Lieve Mona. Kessels (87) beantwoordde alle brieven persoonlijk. Story had in die tijd een hoge oplage, in de toptijd zo'n 700.000 stuks. In 1999 stopte ze en in 2006 keerde ze tijdelijk terug.

300.000 brieven

In een interview met NRC Handelsblad zei ze twee jaar geleden dat ze in totaal bijna 300.000 brieven heeft gekregen. Ze gingen over van alles: eenzaamheid, seksuele verlangens, maar ook over carrières en samenwonen. 

 "Ik kreeg veel brieven van vrouwen in de trant van: mijn man is hier niet zo blij mee. Als ik dan antwoordde: 'Volg je eigen gevoel', kreeg ik wel eens commentaar: 'Moet jij nou die vrouw uit haar huis praten?'  Ik heb mensen nooit willen beïnvloeden. Ik probeerde altijd hun kern te zien", zei ze in NRC.

In de jaren daarna veranderde de inhoud van de brieven. "In de jaren 80 werd het al: leuk, mijn dochter gaat samenwonen. Mannen begonnen me ook te schrijven. Homo's die uit de kast kwamen. Vrouwen kwamen vaker in leidinggevende posities – en dan schreven ze mij: 'Kan ik dit wel, Mona?’ In de jaren 90 kreeg ik steeds meer brieven met 'ik ben beter in mijn werk dan de mannen om me heen'."

Niet zomaar verdwijnen

Kessels is al langere tijd ziek, maar de ziekte is in de laatste dagen in een stroomversnelling terechtgekomen, schrijft ze op Facebook. 'Ik wil niet zomaar 'in de lucht' verdwijnen zonder afscheid te nemen van al diegenen die me zo vaak een glimlach hebben bezorgd of een fijn gevoel van herkenning.' 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore