2,5 op de schaal van Richter

Opnieuw aardbeving in Groningen: 'Daar gaan we weer'

09 juni 2019 07:25 Aangepast: 09 juni 2019 14:35
Archieffoto Beeld © ANP

In Groningen is vanochtend rond 7.00 uur een aardbeving gemeten, meldt het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter en is daarmee een van de zwaardere van de afgelopen tijd. Halverwege de middag waren er 42 schademeldingen binnengekomen.

Het epicentrum lag in Garrelsweer, dat ligt net naast Loppersum. Loppersum wordt vaak genoemd als epicentrum van de aardschokken als gevolg van de winning van aardgas. Volgens het KNMI kan een beving in Groningen al gevoeld worden als de kracht ligt tussen de 1.5 en 2.0. Twee weken geleden was er een beving in het gebied met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken vindt het 'heftig voor de bewoners dat ze weer opgeschrikt worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken krijgen met schade'.

'Het houdt niet op'

Op Twitter reageren een hoop mensen op de beving. "En we zijn weer wakker", twittert iemand. "Daar gaan we weer!", twittert een ander in Loppersum. "Het houdt niet op, het lijkt wel dat ze zwaarder worden."

Een inwoner van Loppersum laat aan RTL Nieuws weten dat het huis behoorlijk schudde. "Ik lag nog in bed en schoot wakker", zegt Bert-Jan Huizing. "De spiegel rammelde en ergens in huis viel een potje om." Of zijn woning schade heeft opgelopen, weet hij nog niet.

Volgens hem was het een ander soort beving dan op 22 mei, toen het epicentrum in Westerwijtwerd lag. Die beving leidde tot ruim 4400 schademeldingen. "Die hoorde je van de verte aankomen, het was een soort gerommel dat steeds dichterbij kwam", zegt Huizing. "De beving van vanochtend kwam plotseling."

Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) waren nog geen meldingen binnengekomen over schade. Een woordvoerder verwacht in de loop van zondag daarover een update te kunnen geven.

De gaswinning in Groningen wordt op termijn volledig beëindigd. In 2022 moet de gaswinning zijn gehalveerd, in 2030 zou er geen kubieke meter gas meer op de grond moeten komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore