Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondanks maatregelen

Tata Steel waarschuwt Wijk aan Zee voor grafiet

08 juni 2019 12:33 Aangepast: 08 juni 2019 12:34
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Beeld © ANP

Tata Steel heeft inwoners van Wijk aan Zee vanochtend een waarschuwingsbericht gestuurd dat er grafiet is vrijgekomen bij het bedrijf. Saillant, omdat de staalproducent eerder deze week nog beloofde dat te voorkomen.

In het waarschuwingsbericht staat dat inwoners van Wijk aan Zee last kunnen hebben van het feit dat er grafiet is vrijgekomen, schrijft NH Nieuws.

Onwenselijk

Het RIVM bracht onlangs een rapport uit waaruit blijkt dat grafietregens 'onwenselijk zijn voor de gezondheid'. Ze bevatten lood, mangaan en vanadium. "Omdat mensen in hun dagelijks leven al blootgesteld worden aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken, vooral aan lood", stelt het instituut.

De grafietregens worden veroorzaakt door het vloeibaar gieten van een bepaalde slak, een bijproduct van ijzerproductie, in pannen. "We gaan nu garanderen dat dat niet meer gebeurt", beloofde directeur Hans van den Berg aan RTL Z. Tata gaat de slak langer laten koelen voordat het afgegoten wordt in de slakpannen, waardoor er minder grafiet in de lucht komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'

Stilzetten

Twee weken geleden is Tata begonnen aan de bouw van een nieuwe fabriekshal, waardoor het proces dat de grafietregens veroorzaakte niet meer in de buitenlucht hoeft plaats te vinden. Tot die tijd belooft de staalproducent fabrieken stil te zetten als dat nodig is om grafietregens te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore