Burgeroorlog opgelaaid

50 vluchtelingen uit Libië naar Nederland

07 juni 2019 17:44 Aangepast: 07 juni 2019 18:34
Minister Kaag in het detentiecentrum in Tripoli. (archieffoto)

Nederland neemt ongeveer vijftig vluchtelingen op uit de vluchtenstroom uit Libië. Het gaat om een klein deel van de vluchtelingen die al eerder door de Verenigde Naties werden geëvacueerd uit Libië, waar de al jaren durende burgeroorlog opnieuw is opgelaaid.

Dat schrijven ministers Blok en Grapperhaus naar aanleiding van Kamervragen van vorige week van GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie. 

Niet alleen Libiërs

Het gaat niet alleen om Libiërs. De vluchtelingenkampen in Libië zitten vol met migranten uit heel centraal en noordelijk Afrika, die hun reis naar het noorden zagen stranden in Libië. Wat de nationaliteit is van de het vijftigtal dat naar Nederland komt, is niet bekendgemaakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland moet snel migranten uit Libië opvangen'

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN heeft in eerdere missies in de vluchtelingenkampen in Libië een grote groep 'echte vluchtelingen' geëvacueerd en overgebracht naar Niger, waar de Nederlandse IND 50 vluchtelingen heeft geselecteerd.

Khalifa Haftar

In Libië is de al jaren sluimerende burgeroorlog in april weer opgelaaid, toen de machtige krijgsheer Khalifa Haftar een offensief startte in een poging heel het land onder zijn controle te krijgen. Zijn bliksemopmars stokte bij hoofdstad Tripoli, waar nu al maanden fel gevochten wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump overlegt met Libische krijgsheer Haftar, die regering omver wil werpen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`