Vijf doden

Hans was bij fatale Pukkelpop door noodweer: 'Er was paniek, chaos'

07 juni 2019 21:18
De ingestorte tent bij Pukkelpop in 2011 Beeld © Archieffoto ANP

Hans Fledderus was erbij toen het gebeurde: de tent die instortte tijdens Pukkelpop in 2011. Vijf mensen overleden, tientallen mensen raakten gewond, hijzelf kon op tijd de tent uit vluchten. "Er was paniek, chaos. Het was heel beangstigend."

Vandaag gaat het terrein van Pinkpop open voor mensen die op de camping blijven overnachten. Vanwege het naderende noodweer adviseert de organisatie de bezoekers een uur later te komen, om 19.00 uur. Festivalgangers die onderweg zijn, wordt gevraagd te schuilen op de treinstations of in de auto. Voor degenen die al in Landgraaf zijn, is een opvanglocatie geregeld.

Inktzwart

Fledderus moet door dit soort berichten altijd terugdenken aan die inktzwarte dag op 18 augustus 2011. Het was de tweede dag van Pukkelpop in het Belgische Hasselt en die begon met mooi weer. "Vergelijkbaar met nu", zegt Fledderus. "Toen het een beetje begon te regenen, gingen mijn vrienden en ik schuilen in een van de tenten waar een podium was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pinkpop waarschuwt voor noodweer: 'Kom later'

Al snel werd de regen harder. Ook kwamen er nu hevige windstoten bij. "Ik dacht van, wow, dit is wel heel extreem. Het tentdoek ging heen en weer. Schuin boven me zag ik een scheur in het doek ontstaan. De wind kwam eronder, de regen liep naar binnen. Toen ontstond de paniek. Iedereen wilde zo snel mogelijk weg."

Verdrukking

Ook Fledderus liep zo snel als dat kon naar de uitgang, samen met die honderden anderen. "Zo gebeurt het dus als je onder de voet wordt gelopen, schoot nog door me heen. Ik probeerde koste wat het kost op mijn voeten te blijven staan. Ik heb mijn handen boven mijn hoofd gehouden uit bescherming."

Hoe lang het precies duurde, weet hij niet. Naar schatting zo'n dertig seconden. En toen stond hij buiten in dat noodweer. Alleen. Hij was zijn vrienden kwijt geraakt. Hij trok een sprintje naar de tent ertegenover, nog niet beseffend wat er precies was gebeurd. "Ik was helemaal buiten adem en heb aan iemand anders een sigaretje gevraagd. Intussen zag ik ambulances komen."

Hans Fledderus Hans Fledderus

Een uur heeft hij in de tent gestaan, rond gelopen en een frietje gegeten door de enorme honger die hij kreeg. Daarna zag hij zijn vrienden weer. Ze hebben hun spullen ingepakt en zijn naar huis gegaan. Later bleek dat er vijf mensen waren overleden en dat het festival voor de rest van de dagen was afgelast. 

Last gehad

Hij heeft er een lange tijd last van gehad, vertelt Fledderus. "Mijn vrienden hadden de tegenwoordigheid van geest om in de tent slachtoffers te zoeken en te helpen. Ik heb niet eens om me heen gekeken en ben in paniek naar buiten gevlucht. Ik kon niet anders. Dat is mijn reactie blijkbaar, terwijl ik mezelf altijd behulpzaam en moedig vond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze festivals werden ook getroffen door noodweer

Twee dagen na het festival ging hij weer aan het werk. Toen hij na een ochtendvergadering achter zijn bureau zat en naar het toilet ging, stortte hij in. "Ik moest zo hard huilen. Ik heb de dagen erna gebruikt om te verwerken wat er is gebeurd. En nog steeds denk ik regelmatig terug aan die tijd. Bij slecht weer word ik onrustig. Ik ga geregeld nog naar festivals, maar dan kijk ik altijd waar de nooduitgang is."

Verandering bij festivals

Op Pukkelpop is sindsdien veel veranderd. De tenten zijn sterker, de informatievoorziening is beter. Ook andere festivals volgen dat voorbeeld. Toen in 2014 noodweer op Pinkpop uitbrak op de laatste dag, werd iedereen duidelijk geïnformeerd. Net als nu. Fledderus is daar erg over te spreken. "Ze onderschatten het niet. Dat is heel belangrijk."

De ravage na het noodweer bij Pukkelpop. De ravage na het noodweer bij Pukkelpop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore