Pijnlijke fout

OM stuurt vermoorde Hümeyra na haar dood brief over contactverbod Bekir E.

07 juni 2019 12:45 Aangepast: 07 juni 2019 13:26
Hümeyra

Een pijnlijke fout van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dat heeft een brief gestuurd naar het Rotterdamse meisje Hümeyra, dat eind vorig jaar vermoord werd. In de brief stond dat het contactverbod met Bekir E., die verdacht wordt van haar dood, in stand blijft.

De zussen van Hümeyra hebben de brief gevonden en gelezen, vertelt Nelleke Stolk, de advocaat van de familie aan RTL Nieuws. 

Hümeyra werd op 18 december vorig jaar doodgeschoten in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam. Bekir E., de man die vastzit voor de moord op de 16-jarige Hümeyra, heeft bekend.

'Het is vreselijk voor ze'

"De familie is door deze brief boos en helemaal van de kaart", zegt Stolk. "Het is vreselijk voor ze. De ouders van Hümeyra staan op het punt om naar Turkije te reizen om de steen op haar graf te leggen, en dan gebeurt dit."

De brief gaat volgens het AD over een eerdere straf die Bekir E. kreeg na het mishandelen, bedreigen en stalken van Hümeyra. Daarvoor kreeg hij in augustus vorig jaar nog zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat er voorafging aan de dood van Hümeyra (16)

750 euro

In de voorwaarden stond dat hij geen contact mocht opnemen met Hümeyra en haar familie. Tegen die straf ging E. in hoger beroep.

In de brief die het OM nu aan Hümeyra adresseerde staat dat dat hoger beroep is ingetrokken, en dat het contactverbod van E. in stand blijft. Ook zou Hümeyra een schadevergoeding krijgen van 750 euro.

Reactie OM

Het OM bevestigt aan RTL Nieuws dat de brief verzonden is en zegt dat 'ten zeerste te betreuren'.

"Het is volkomen verkeerd dat de brief naar haar is verzonden. We gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. We hebben de familie uitgenodigd om in gesprek te gaan met de hoofdofficier en de officier die de zaak behandelt, om de gang van zaken te bespreken."

'Weer een fout, weer een sorry'

Volgens de advocaat van de familie weten de zussen van Hümeyra nog niet of ze daar behoefte aan hebben. "Weer een fout, weer een sorry. En dan?"

"Natuurlijk begrijp ik de uitleg van Justitie", zegt Stolk. "Er zijn twee verschillende systemen. Twee verschillende zaaknummers. De zaak van de stalking door Bekir E. En de zaak van de moord op Hümeyra. Deze zaken waren niet aan elkaar gelinkt. Maar juist bij Hümeyra hadden de zaken wel gelinkt moeten zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stille tocht voor Hümeyra: 'Ze had een ondraaglijk leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore