Ga naar de inhoud
Gevaar openbare orde

Na Hells Angels en Bandidos nu ook No Surrender verboden

Archieffoto van een lid van motorclub No Surrender. Beeld © ANP

Ook No Surrender wordt verboden en ontbonden. De motorclub is een gevaar voor de openbare orde, vindt de rechtbank in Asen.

Volgens de rechter is 'een groot aantal leden van No Surrender structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten'. "Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn'. De advocaat van No Surrender laat weten in hoger beroep te gaan.

Samenleving loopt gevaar

Volgens de rechtbank loopt de samenleving gevaar door de motorclub. "Daarom moet de vereniging verboden worden ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen. Het gevolg hiervan is dat No Surrender ophoudt te bestaan en dat aan alles wat met het uiterlijk vertoon van No Surrender verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken een einde komt."

Opgericht in 2013

  • No Surrender bestond sinds 2013 en heeft honderd chapters (afdelingen) en andere onderdelen in binnen- en buitenland, met enkele honderden leden in Nederland.
  • De motorclub is opgericht door Klaas Otto, die momenteel in de cel zit in afwachting van zijn hoger beroep. Vorig jaar oktober werd hij veroordeeld tot zes jaar cel voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto is geen lid meer van de club.
  • Ook Henk Kuipers, de andere oud-bestuurder, is geen lid meer. Hij kreeg landelijke bekendheid door onder meer een tv-programma over hem. Ook Kuipers moet binnenkort weer voor de rechter verschijnen, hij wordt verdacht van onder meer afpersing, diefstal met geweld en het leiden van een criminele organisatie.
Rechter
Lees meer
Rechter verbiedt motorclub Hells Angels

Hells Angels, Bandidos, Satudarah

Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. Bandidos werd eerder ook al verboden. 

Het hof in Den Haag doet half juni in hoger beroep uitspraak over het verbod op motorclub Satudarah, waarover de rechtbank eerder oordeelde dat die verboden moest worden.

Hoe staat het met het verbieden van motorbendes?

Hells Angels: verboden door de rechtbank. Beroep tegen die uitspraak is nog mogelijk.

Bandidos: helemaal verboden door de rechtbank, daarna deels teruggedraaid door het gerechtshof. De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen wel blijven bestaan. De zaak moet nog dienen bij de Hoge Raad.

Satudarah: helemaal verboden door de rechtbank. Half juni wordt uitspraak gerechtshof verwacht. In Duitsland is Satudarah volledig verboden

No Surrender: verboden door de rechtbank.

Catervarius: onherroepelijk verboden, ook omdat er geen appèl tegen het verbod door de rechtbank Den Haag is ingesteld.