Onderzoek doodsoorzaak

Dode vinvis in haven van Vlissingen

07 juni 2019 11:42 Aangepast: 07 juni 2019 16:27
De enorme vinvis op de kade Beeld © Provicom

Een opmerkelijke vondst vanmorgen vroeg in de haven van Vlissingen: tegen de voorsteven van een binnenvarend schip werd een dode walvis aangetroffen.

Dat meldt SOS Dolfijn op Instagram. Het gaat om een gewone vinvis, de vaakst waargenomen grote walvis op het noordelijk halfrond. 

Aanvaring of natuurlijke dood?

Hoe het dier doodgegaan is, wordt later vandaag onderzocht door medewerkers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Biologe Lonneke IJsseldijk van de universiteit denkt dat het gaat om een jong mannetje, dat ongeveer 25 ton moet hebben gewogen.

Het dier is waarschijnlijk een paar dagen geleden opgepikt in de Golf van Biskaje bij Frankrijk en Spanje. 

IJsseldijk kijkt of de vinvis door een aanvaring om het leven is gekomen, of dat het dier een natuurlijke dood is gestorven. Ook wordt nagegaan hoe lang de vinvis al dood is.

Voor de storm

Het onderzoek moet aan het eind van de middag klaar zijn, voordat een storm over Zeeland trekt. IJsseldijk: ''Het kadaver ligt goed beschut. Toen ze het uit het water haalden, was al bekend dat het slecht weer zou worden. Daar is rekening mee gehouden.''

Na het onderzoek gaat het kadaver naar Rendac, waar het wordt vernietigd. ''Museum Naturalis in Leiden heeft geen interesse. Het gaat om een beschadigd kadaver, met gebroken wervels en misschien gebroken ribben. Een kapot kadaver is niet interessant om tentoon te stellen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore