Binnenblijvers in Randstad

'Vooral kinderen hoogopgeleiden spelen niet meer buiten'

07 juni 2019 03:40
Spelende kinderen in Delfshaven (archieffoto).

Van alle kinderen in Nederland tussen de 4 en de 14 jaar oud speelt 15 procent nooit buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton, meldt het AD. Het goede doel, dat de activiteit stimuleert, ontdekte dat vooral kinderen van hoogopgeleide ouders in de Randstad vaker binnen blijven.

Die ouders zouden niet genoeg tijd hebben om hun kroost aan te sporen om naar buiten te gaan, blijkt uit het onderzoek. Ze laten hun kinderen vaker zelf bepalen of en hoe lang ze naar buiten willen. De meeste kinderen die nooit buiten spelen, komen uit Zuid-Holland. In de provincie Zeeland komt het probleem aan de andere kant bijna niet voor.

Schrikbarende ontdekking

Kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud spelen al jarenlang minder buiten, maar de ontdekking dat 1 op de 7 nooit buiten komt is nieuw. Directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton noemt de ontdekking 'schrikbarend'. "We wisten wel dat sommige kinderen weinig buitenspelen, maar nooit..."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gameverslaving straks erkend als stoornis: dit zijn de symptomen

Vaak spelen kinderen liever binnen, bijvoorbeeld om te gamen. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat buitenspelen juist belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt de motoriek en creativiteit, maar vooral de gezondheid. Door meer te bewegen kampen kinderen minder met overgewicht en is de kans op hartproblemen later in hun leven kleiner.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rob (53) speelt nog graag in de speeltuin: 'Ik raad het iedereen aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore