Onbewaakte spoorwegovergang

Wielrenner net op tijd in de remmen voor aanstormende trein

06 juni 2019 17:40 Aangepast: 06 juni 2019 19:58
Beeld © Prorail

ProRail vraagt iedereen met klem op te letten bij onbewaakte overwegen. De spoorbeheerder heeft een heftige video gedeeld van een bijna-aanrijding, een paar weken geleden in de buurt van Lochem. Op die video is te zien dat een wielrenner nét op tijd in de remmen knijpt.

Er zijn steeds minder onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. En dat is maar goed ook, want ongelukken zitten in een klein hoekje. Maar het zorgt ook voor een nieuw gevaar: de onbewaakte spoorwegovergangen worden zo ook onbekender, meldt Prorail.

"Het scheelde maar heel weinig of deze twee wielrenners waren onder de aanstormde trein terecht gekomen", schrijft de spoorbeheerder op Facebook. 

Beelden van de bijna-aanrijding:

ProRail had na de bijna-aanrijding nog contact met de wielrenner. Die laat weten dat hij parallel aan het spoor reed, net achter de bossages. "Toen ik een bocht naar rechts reed, stond ik voor mijn gevoel plotseling op de onbewaakte overweg."

'STOP!'

De wielrenner vertelt dat hij zijn gedachten niet bij een mogelijke overweg had. Hij was vooral bezig om niet onderuit te gaan met zijn smalle bandjes. De bocht was vermoedelijk scherper dan hij had gedacht. "Plotseling riep mijn maat nog net op tijd: 'STOP!'"

Bij het naderen van de overgang, merkte ook de machinist de wielrenner op. De trein reed op dat moment 111 kilometer per uur. De machinist remde onmiddellijk, en drukte op de claxon. Het harde geluid van de tyfoon is op de video goed te horen.

De bewuste overgang bij Lochem is één van de overgangen die Prorail gaat aanpassen, laat een woordvoerder weten. "Je ziet hoe onveilig het is."

'Wielrenners weten vaak niet waar ze heen gaan'

Volgens de woordvoerder zijn steeds minder mensen bekend met de gevaren van zo'n onbewaakte overgang. "Onze waarschuwing is vooral ook gericht aan wielrenploegen. We zien steeds vaker dat die geen idee hebben waar ze eigenlijk heen gaan. We roepen ploegleiders daarom op om eerst even de route door te nemen en te kijken waar gevaarlijke kruispunten zijn. Daar horen ook spoorwegovergangen bij. We zien heel vaak dat het bijna misgaat, hier gaat het gelukkig goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail mag spoorwegovergang afsluiten met betonblokken

Vorig jaar november werd bekend dat over vijf jaar er geen onbewaakte spoorwegovergangen meer mogen zijn in Nederland. Ze worden beveiligd, of ze worden opgeheven. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zei dat ze 'nul slachtoffers' door ongevallen op spoorovergangen wil. 

'Niet van deze tijd'

"Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel", zegt ze. "Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd.''

Prorail laat weten de komende tijd vaker 'echte' beelden te gaan gebruiken. "We kunnen wel alles in scène gaan zetten, maar als je wilt wijzen op de gevaren werken dit soort video's veel beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore