Elfstedenzwemtocht

22 kilometer meezwemmen met Maarten: 'Dan moet je wel gek zijn'

07 juni 2019 19:46 Aangepast: 20 juni 2019 17:00
De eerste meters van Maarten van der Weijden. Beeld © ANP

Over twee weken is het zover: Maarten van der Weijden doet een nieuwe poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Maar tegelijkertijd zullen 111 andere zwemmers ook een grote prestatie moeten leveren. Zij zwemmen in totaal 22 kilometer met hem mee. Van der Weijden: "Ook zij zijn gek."

"Ja, het is een grote opgave. Maar laten we eerlijk zijn: Maarten moet een bovenmenselijke prestatie leveren", zegt Edwin Minnaard, een van de 111 meezwemmers. In het dagelijks leven is hij fysiotherapeut en nu heeft hij er al tientallen zwemuren op zitten om te trainen. Maar of het genoeg is? "Ik hoop het van harte."

Mentale steun

Op 21 juni gaan de 111 meezwemmers, veelal fanatieke amateursporters, twee kilometer achter Van der Weijden aan zwemmen bij alle elf plaatsen die hij aan doet. In totaal leggen ze dus 22 kilometer af, met pauzes van enkele uren.

Ze zijn essentieel voor het evenement, vindt Van der Weijden. Door de meezwemmers wordt meer geld opgehaald voor onderzoek tegen kanker omdat ze zich vaak voor duizenden euro's laten sponsoren. Maar ze zijn ook belangrijk om Maarten mentaal door de tocht heen te slepen. "Dat helpt mij tijdens het zwemmen. Dan heb ik bij elk dorp iets om naar uit te kijken", zegt Van der Weijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwemmer Maarten van der Weijden doet nieuwe elfstedenpoging

Dat betekent overigens niet dat ze een gezellig kletspraatje kunnen houden met Van der Weijden als ze samen met hem in het water liggen. Dat zal alleen maar afleiden voor Van der Weijden. "Ik blijf liever gefocust op het zwemmen."

Vorig jaar was ook de bedoeling dat mensen mee konden zwemmen, maar werd het iets anders georganiseerd. In elke plaats konden mensen 500 meter of 2 kilometer meezwemmen. Uiteindelijk ging dat niet door omdat enkele dagen daarvoor de poepbacterie in het water werd gevonden. Het was te gevaarlijk voor kwetsbare mensen die mogelijk wilden meezwemmen. Maarten moest de tocht alleen doen, en we weten hoe dat afliep.

Gezond en fit

Doordat het nu anders is georganiseerd, kan zo'n bacterie geen roet in het eten meer gooien. Voorwaarde om mee te doen is namelijk dat de deelnemers gezond en fit zijn. Een eventuele poepbacterie kan hen niet schaden. Ze moeten een gezondheidsverklaring inleveren en een testdag ondergaan waarin ze drie keer twee kilometer zwemmen. Tot nu toe is geen van de deelnemers afgevallen. 

22 kilometer is lang niet zo veel als de 200 kilometer van Van der Weijden moet afleggen, maar het is een afstand die je zeker niet moet onderschatten, zegt hij. "Sommige mensen zeggen tegen mij dat ik gek ben. Maar je moet zeker ook gek zijn elf keer twee kilometer te zwemmen. Het is niet iets om op een blauwe maandag te denken, ik schrijf me in. Dan hou je het misschien een of twee keer vol. Maar meer niet. Je moet echt wel geoefend zijn." 

De nieuwe poging

Op 21 juni zal Maarten van der Weijden een nieuwe poging doen om de Elfstedentocht van 200 kilometer lang te zwemmen. Hij wil geld ophalen voor elf projecten voor kanker. 

Het is de tweede keer dat hij de tocht zwemt. Vorig jaar moest hij na 163 kilometer opgeven omdat zijn lichaam het niet meer aankon. Hij haalde vijf miljoen euro op. 

Om deze poging meer kans van slagen te laten hebben, zijn er wat aanpassingen doorgevoerd. Zo is de tocht niet meer in augustus, maar in juni zodat de nachten korter zijn. De nachten vond hij het zwaarst.

Edwin Minnaard tijdens een training. Edwin Minnaard tijdens een training.

Pijn krijgen

Edwin Minnaard is een van die '111 gekken' die mee gaat doen. Hij twijfelde geen moment toen bekend werd dat Van der Weijden meezwemmers zocht. Minnaard voelt zich sterk verbonden aan het goede doel om geld op te halen voor kankeronderzoek. Hij heeft ook al meerdere keren meegedaan aan Swim to fight cancer. "Mijn schoonmoeder is overleden aan kanker, mijn vrouw heeft nu borstkanker en zit midden in de behandelingen."

Toen bekend werd dat Van der Weijden een tweede poging zou doen om zijn zwemelfstedentocht af te ronden, dacht hij: hier moet ik bij zijn. Elke week ligt hij nu een paar keer in het water om te trainen. Dan legt hij twee, drie kilometer af. Dat moet genoeg zijn, denkt hij. "Ik ben een gezonde vijftiger en natuurlijk ga ik pijn krijgen. Maar als je weet waar je het voor doet, valt dat in het niet." 

Gedreven

Hij zal onder andere zwemmen met vijftiger Maarten Offinga, wethouder in Friesland. Zes van de elf plaatsen op het parcours, liggen in zijn gemeente Súdwest-Fryslân. Hij wilde vorig jaar ook meezwemmen en vond het jammer dat het niet doorging. Daarom was hij er als de kippen bij toen een nieuwe kans voorbijkwam. "Maarten van der Weijden spreekt me heel erg aan. Zijn gedrevenheid, zijn inzet tegen kanker, dat vind ik heel mooi."

En dus ligt ook hij elke week in het water om te oefenen, oefenen en oefenen. Hoe hij over twee weken de tocht gaat volbrengen? "Ik heb vertrouwen dat het lukt. Je moet niet meteen hard van start gaan. Dan kom je jezelf tegen. Rustig zwemmen, een beetje dieselen en dan moet het te doen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo krankzinnig is de tocht van Maarten van der Weijden

Van der Weijden is zich intussen zelf volop aan het voorbereiden op de tocht. Hij zwemt geregeld wat uurtjes en heeft al meerdere langere tochten gedaan. Zo oefende hij al eens vier dagen op rij vijftig kilometer in een zwembad. Dat was om te kijken waar hij tegenaan liep, maar hij kwam de dagen goed door. "Dat was een redelijke prikkel."

Stinkende best

Hoewel hij de tocht vorig jaar niet kon afmaken, heeft hij vertrouwen dat het nu wel lukt. "Ik heb wat dingen veranderd, probeer meer te eten onderweg. Maar of het lukt, kan ik niet zeggen. Zekerheid is er niet. Ik weet in ieder geval dat ik mijn stinkende best ga doen en dat ik mentale steun heb aan de meezwemmers. Dat helpt veel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore