Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Extra schade

Tientallen miljoenen euro's schade door twee dagen noodweer

06 juni 2019 16:01 Aangepast: 06 juni 2019 17:57
Stormschade in Amsterdam: aan de Amstel zijn bomen omgewaaid. Beeld © ANP Foto

Het noodweer van de afgelopen twee dagen heeft naar schatting voor tientallen miljoenen euro's schade aangericht. De schade werd met name veroorzaakt door omgewaaide bomen, wateroverlast en blikseminslagen.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Het gaat om een eerste ruwe schatting na een inventarisatie bij de verschillende verzekeraars. 

Flink wat schade

"Bij dit weer is het moeilijk de totale schade in te schatten, vooral bij hagel is het heel lastig om er modellen op los te laten", zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

Het noodweer begon dinsdagavond met code oranje in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Avondvierdaagsen in het hele land werden afgelast en de NS reed met een aangepaste dienstregeling. De onweersbuien in die nacht zorgden voor flink wat schade, onder andere op het spoor. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gewonden, wateroverlast en schade na noodweer in Nederland

Tweede nacht noodweer

In de nacht van woensdag op donderdag zou er een buienlijn over het land trekken die in eerste instantie mee leek te vallen. Alleen voor de zuidelijke provincies werd code geel afgegeven. Aan het begin van de nacht werd duidelijk dat het toch steviger noodweer zou worden en gaf het KNMI code oranje af voor bijna het hele land. 

In het westen van het land werden hagelstenen gezien van tot 4 centimeter in doorsnee. De extreem zware regenval, lokaal viel wel tot 50 millimeter regen, zorgde in het hele land voor veel wateroverlast. Verder lagen op veel plekken afgewaaide boomtakken en omgewaaide bomen. Ook de al de half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen zorgden voor extra schade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore