Taboe

'Jihadlectuur' verbannen van terroristenafdeling Vught

06 juni 2019 14:27 Aangepast: 06 juni 2019 14:41
De penitentiaire inrichting in Vught. Beeld © ANP

Een commissie die de boeken in de gevangenis van Vught opnieuw bekeek, heeft er alsnog elf op de zwarte lijst gezet. Terroristen die daar vastzitten konden in de cel op aanvraag de boeken lenen die aanzetten tot radicalisering.

De commissie was aan het werk gezet na onthullingen in De Telegraaf over de jihadistische lectuur, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Ongeschikt

De boeken waren tegen het licht gehouden door de gevangenisdirecteur en 'meerdere experts op het gebied van radicalisering en politiek en religieus extremisme'. Maar bij nadere inspectie door een 'bredere commissie met deradicaliseringsexperts' bleek het leesvoer toch ongeschikt. De boeken staan voortaan op de zwarte lijst.

Deze bredere commissie gaat om de zoveel tijd bekijken of de boeken die gedetineerden van de terroristenafdeling aanvragen door de beugel kunnen. Bovendien komen er duidelijke regels over welke boeken de gedetineerden wel, en welke ze niet mogen lenen. Die ontbreken nu nog, waardoor de gevangenisdirecteur en de ingeschakelde deskundigen zonder houvast aan criteria moeten beslissen over leenaanvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jihadboeken in gevangenisbibliotheek Vught

Rammelende redeneringen

Dekker wil jihadistische lectuur achter de tralies ook niet helemaal uitbannen. Het kan gedetineerden ook helpen te deradicaliseren als ze zulke boeken lezen, mits onder leiding van een deskundige. Die kan bijvoorbeeld wijzen op rammelende redeneringen of er een andere (koran-) uitleg tegenover stellen.

Ook afgelopen najaar nog geleverde drie exemplaren van een koranexegese van de middeleeuwer Ibn Kathier zijn voortaan op de terroristenafdeling verboden. Over de gevaren van deze geschriften is discussie, maar hij wordt toch geweerd omdat hij populair is bij jihadisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore