Geheime crisisvergaderingen

'IND stuurde criminele vreemdelingen niet weg: te duur, te tijdrovend'

06 juni 2019 08:30 Aangepast: 06 juni 2019 09:54
Asielzoekers (archieffoto) Beeld © ANP

Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben de afgelopen jaren van hun leidinggevenden te horen gekregen dat zij verblijfsvergunningen van criminele vreemdelingen maar niet moesten intrekken. Dat zou allemaal te veel tijd en moeite kosten, en te duur zijn.

Dat meldt NRC op basis van verslagen van geheime crisisbijeenkomsten van het team Intrekkingen met de IND-directie en andere interne documenten. "We moesten in het verleden veel niet-intrekkingen opvoeren en afsluiten enkel vanwege het geld", staat in een van de verslagen

Snelle niet-intrekkingen

In een ander verslag is te lezen dat 'de focus ligt op snelle niet-intrekkingen in plaats van op het daadwerkelijk intrekken van verblijfsvergunningen'. Door de richtlijn bleven de meeste criminele vreemdelingen in Nederland, concludeert NRC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gevallen als Howick en Lili uitzondering: meeste afgewezen asielzoekers vertrekken binnen drie jaar

In het team zou verder de sfeer niet al te best zijn en zou er veel wantrouwen onderling zijn. 

Commissie-De Leeuw

Enkele weken geleden kwam de commissie-De Leeuw, die vermoedens van misstanden binnen de IND moest onderzoeken, juist met conclusies dat er weinig mis is binnen de dienst.

De commissie startte haar onderzoek na meldingen van een klokkenluider. Een van de conclusies was dat 'er bij intrekkingszaken niet veel procedurefouten worden gemaakt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Staatssecretaris Harbers treedt af om misdaadcijfers asielzoekers

Kamer geschrokken

De Tweede Kamer is geschrokken van het bericht dat de IND criminele asielzoekers mogelijk toch ten onrechte in Nederland liet blijven. De nieuwe staatssecretaris van Justitie, Ankie Broekers-Knol, moet meteen naar de Kamer komen om tekst en uitleg te geven.

Reacties Kamerleden:

  • Aan de mogelijkheden om verblijfsvergunningen in te trekken ligt het niet, twittert VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar 'de IND moet dat dan wel doen!!'.
  • Ook PvdA-collega Attje Kuiken wijst erop dat de regels door het vorige kabinet 'juist zijn aangescherpt. Maar ondanks alle stoere VVD-woorden wordt er dus weer niet aangepakt'.
  • PVV-leider Geert Wilders noemt de dienst 'corrupt'.
  • De SP ziet in bezuinigingen de boosdoener van 'de zoveelste misstand bij de IND. Zaken onder het tapijt schuiven kan niet langer, er moet een robuust plan van aanpak komen', zegt Kamerlid Jasper van Dijk.
  • 50PLUS-leider Henk Krol noemt de berichten 'ongelooflijk'.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore