Nicky Verstappen

Jos B. blijft vastzitten, moet mee terug naar plek waar Nicky werd gevonden

05 juni 2019 16:19 Aangepast: 05 juni 2019 17:01
Jos B. wordt verdacht van de dood van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

Het verzoek van advocaat Gerald Roethof wordt niet gehonoreerd door de rechtbank. Jos B., die wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen, blijft in ieder geval tot de volgende zitting achter de tralies.

De gronden daarvoor zijn de geschokte rechtsorde en het vluchtgevaar van B. zo oordeelde de rechtbank. "Het is niet uit te leggen als u wordt vrijgelaten." 

Ontuchtzaken

De advocaat van Jos B. pleitte ervoor zijn cliënt vrij te laten. Op basis van het rapport dat het Pieter Baan Centrum (PBC) maakte, zei hij vandaag in de rechtszaal dat B. een 'doodgewone man' is, die geen gevaar vormt voor de maatschappij. 

Volgens het PBC zijn er 'aanwijzingen voor pedofilie' bij B., vooral gebaseerd op ontuchtzaken uit de jaren '80. Het Openbaar Ministerie (OM) legde daar de nadruk op in hun verzoek om B. vast te houden.

Geen behoefte aan

Het OM wil verder nogmaals de plek bezoeken waar Nicky Verstappen in 1998 dood werd gevonden. De rechtbank is daarin meegegaan. B., zijn advocaat, het Openbaar Ministerie en de rechtbank gaan daarom op 27 augustus naar de Brunssummerheide. Dat wordt een besloten bijeenkomst. 

Roethof voelde er niet veel voor. "Als we daarheen gaan, houden we onszelf een beetje voor de gek. Je gaat kijken naar iets dat zonder meer anders is dan toen." Ook Jos B. heeft geen zin in het bezoek. "Ik heb daar niet zoveel behoefte aan."

Omstreden

Het OM had ook opgeroepen om twee Bayesiaanse statistici in te schakelen. Dat zijn onderzoekers die werken op basis van kansrekening. Zij hadden iets kunnen zeggen over de verschillende scenario's waarmee DNA van Jos B. op de kleren en het lichaam van Nicky Verstappen terecht is gekomen.

De rechtbank acht die methode echter omstreden en wees het verzoek af.

Verklaring

De ouders en zus van Nicky Verstappen hebben geen goed woord over voor de weigering van Jos B. om met een verklaring te komen over de dood van Nicky. "De familie vindt het laf", verklaarde Peter R. de Vries woensdag namens de familie. 

B. heeft een verklaring op papier gezet en deze ligt bij zijn advocaat 'in de kluis'. "Wij kiezen zelf het moment waarop we met de verklaring naar buiten komen. Ik houd graag wat achter de hand", aldus B.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore