Ravage

Tornado in Rheden: 'Wat is er in godsnaam gebeurd gisteravond?'

05 juni 2019 10:38 Aangepast: 05 juni 2019 12:21
Een beschadigd dak van een huis in Rheden. Beeld © ANP

Omgevallen bomen op wegen en in tuinen, kapotte daken, beschadigde auto's en gebarsten ruiten. De storm van gisteren heeft flink huisgehouden. Vooral in het Gelderse Rheden, waar een valwind was. Bewoners zijn vanochtend nog altijd in shock. "Het is bizar."

Het eerste wat Bart Libochant uit Rheden vanochtend deed toen hij wakker was? De gordijnen openen om naar buiten te kijken. Nieuwsgierig, maar ook wel een beetje angstig. Hoe erg is de schade? 

'Het ging los'

"Gisteren zat ik op de bank toen het los ging", vertelt hij. "Mijn zoontje stond op zijn slaapkamer te filmen vanuit het raam, ik zat in de woonkamer naar buiten te turen. En toen hoorde ik ineens een heel gekke, lage brom met een hoge fluittoon erin. Ik dacht echt: huh? Wat is dit?! Heel bizar. En na tien seconden was het ook weer voorbij." 

Boom om

En toen riep Barts zoontje vanaf boven: "Pap, er is gewoon een boom omgewaaid!" "Maar voor de rest konden we niet veel zien, het was pikdonker." 

Vanochtend zag Bart dat in zijn straat bijna alle bomen zijn omgevallen. "Dakpannen zijn van de daken gewaaid, zonnepanelen beschadigd. En ik kon bij de achterburen zo hun zolder op kijken: daar was het dak van hun huis gewaaid." 

Een foto van de straat waar Bart woont. Een foto van de straat waar Bart woont.

Geschrokken

Het was een tornado met een schadespoor van 4 tot 5 kilometer lang, zo bleek later uit onderzoek van meteorologen van MeteoGroup. Dat was wat Bart vermoedelijk heeft gehoord. Er zijn meer mensen in Rheden die vanochtend de schade opmaakten: tientallen auto's zijn beschadigd, en minstens tien woningen.

"Rheden is vanochtend geschrokken wakker geworden", zegt René Bierman, woordvoerder van Brandweer Gelderland-Midden. "Rond 11 uur gisteravond kregen we de eerste melding, en het is niet meer gestopt."

Een tornado? Hoe dan?

Enige tijd was er twijfel of er sprake was een valwind of een tornado. Een valwind kan voelen als een kleine tornado, weet RTL-weerman Maurice Middendorp. Ook kan hij net zo veel schade aanrichten. "Er suist een gigantische wind om je huis, je ziet niets meer en alles vliegt in het rond."

Maar er is wel een groot verschil. Een valwind ontstaat door koude lucht die met een regenbui mee naar beneden komt. Een tornado ontstaat doordat er een botsing is tussen twee verschillende luchtsoorten: de warme, vochtige lucht die de bui in gezogen wordt en de koude luchtstroom die helemaal vanaf de top van de bui met de regen mee naar beneden valt.

"Als de wind ook nog eens snel toeneemt met de hoogte ontstaat er in de bui een horizontale roterende luchtkolom, die kan draaien", zegt Middendorp. En als die kolom draait en de grond raakt, dan is er een tornado.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tornado in Rheden: 'De boom viel bijna op ons'

Honderd meldingen

De brandweer kreeg in totaal vanuit het dorp honderd meldingen binnen. Bierman sprak een man die de trampoline van zijn kinderen in de tuin van mensen vier huizen verderop ging ophalen. Een 80-jarige vrouw zag een golfplaat door haar raam vliegen, mensen zagen bomen naar binnen vallen of zijn een deel van hun dak kwijt. "Ik heb de hele nacht doorgewerkt met mijn collega's en de burgemeester", zegt Bierman. "Ik ga vanmiddag lekker slapen. Het was een heftig nachtje."

Ook voor Michael Klijnhout uit Rheden. Hij zat buiten onder de overkapping in zijn huis het onweer te filmen, toen de overkapping werd opgetild door de wind. "Ik dacht: oké, volgens mij moet ik gewoon even naar binnen toe. En al helemaal toen er een plaat van het dak van ons houthok mijn kant op kwam gevlogen."

Niet kunnen slapen

Hij kon de hele nacht niet slapen van de adrenaline. "Je gaat met een gek gevoel slapen. Ik stond vanochtend kwart voor 5 al naast mijn bed, en dacht: het is licht, ik ga maar eens kijken hoe erg de schade is."

'Een beetje verdwaasd' scharrelde hij door zijn tuin. "Ik moet hier en daar snoeien, maar het viel nog wel redelijk mee. Ik denk dat we schade voor 600 euro hebben. Verderop in de straat is het veel erger. Auto's zijn beschadigd en ergens is een dakkapel ingestort. Gelukkig is het alleen materiële schade."

Nuchter

"We hebben geluk dat er geen gewonden zijn gevallen", stelt Bierman. "Het had veel erger gekund." Bovendien zijn de mensen in Rheden 'best wel nuchter'. "Ze laten zich hier niet zo snel van de wijs brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schade na de storm: omgewaaide bomen, meerdere gewonden en overlast voor verkeer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore