Snelle ontwikkelingen ict-gebied

'Kosten voor externen bij overheid met 60 procent gestegen sinds 2011'

05 juni 2019 06:37 Aangepast: 05 juni 2019 07:19
De afdeling ICT van de Belastingdienst. Beeld © ANP/Piroschka van de Wouw

Ministeries hebben het afgelopen jaar ruim 60 procent meer uitgegeven aan extern personeel dan in 2011. Dit is in strijd met het voornemen van de overheid om externe inhuur juist te minderen.

Zes van de twaalf ministeries volgen de norm niet dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten aan externe inhuur besteed mag worden. Bij de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) ligt dat percentage op bijna 20 procent. Met name ict'ers worden massaal ingehuurd.

De ministeries hebben het afgelopen jaar in totaal 1,4 miljard euro gespendeerd aan extern personeel, meldt het AD. In 2011 spendeerden ministeries nog 876 miljoen euro aan inhuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe ict-flater in de maak: overheidsproject miljoenen duurder en vertraagd

Snelle ontwikkelingen op ict-gebied

Volgens de jaarverslagen van de ministeries gaan deze uitgaven voorlopig niet omlaag. De behoefte aan kennis van buiten is 'zo groot dat een snelle afbouw richting 10 procent niet waarschijnlijk lijkt', aldus het jaarverslag van het ministerie van OCW.

EZK meldt in haar jaarverslag: "Zelf alle kennis in huis hebben is dikwijls niet mogelijk en ook lang niet altijd zinvol, gezien de snelle ontwikkelingen op ict-gebied." Door de krappe arbeidsmarkt blijkt het lastig om zelf ict’ers in dienst te nemen.

Verplicht stellen

SP-Kamerlid Ronald van Raak, wiens partij de 10 procent norm introduceerde, vindt de situatie 'Heel slecht'. Omdat de norm 'blijkbaar' niet werkt wil Van Raak een wetsvoorstel indienen om de 'Roemernorm' te verplichten. Ook bij provincies en gemeenten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore