Campagne tegen kinderontvoeringen

Met kind op reis naar het buitenland? Toon aan dat je toestemming hebt

05 juni 2019 04:20 Aangepast: 05 juni 2019 06:33
Archieffoto Beeld © iStock

Een vader of moeder die met een minderjarig kind op vakantie naar het buitenland gaat, moet aan de grens aan kunnen tonen dat ze toestemming hebben van de andere ouder om het kind mee te nemen. Zo wordt ontvoering van kinderen voorkomen. Om ouders te waarschuwen dit voor vertrek goed te regelen, begint vandaag op Schiphol een campagne.

Tientallen keren per dag onderzoekt de marechaussee of een ouder toestemming heeft een kind mee te nemen als dat niet meteen duidelijk is. Dit kan veel tijd kosten, waardoor vakantiegangers hun vlucht kunnen missen.

Door voor vertrek een speciaal formulier in te vullen kan de ouder aantonen dat het kind mee mag op vakantie en vertraging van de reis voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leo's zoon werd ontvoerd door zijn ex-vrouw: 'Ik wist niet eens of hij nog leefde'

288 kinderen

In 2017 zijn 288 kinderen vanuit Nederland ontvoerd, volgens cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering. In 2016 waren dat er nog 251. Cijfers over 2018 zijn er nog niet. Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen keert niet meer terug naar Nederland.

Minister van Defensie Ank Bijleveld, korpsbeheerder van de marechaussee, geeft woensdagavond het startsein voor de campagne.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore