Noodweer

Schade na de storm: omgewaaide bomen, meerdere gewonden en overlast voor verkeer

04 juni 2019 22:23 Aangepast: 05 juni 2019 07:11
Schade in Rheden na de storm. Beeld © Roland Heitink

De onweersbuien die gisteren van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, hebben voor flink wat schade gezorgd. Het treinverkeer is op meerdere plekken niet mogelijk en in Gelderland was er veel hinder door omgevallen bomen. In Zwartsluis viel een boom op twee rijdende auto's. Vier mensen raakten gewond.

Drie inzittenden werden behandeld door ambulancepersoneel een van de slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht. In Eindhoven zijn bomen op auto's gevallen. Een kwam op een auto terecht waar een vrouw en drie kleine kinderen in zaten. Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond.

Wervelstorm

Op de weg moet je opletten vanochtend. "Er kunnen zomaar takken op de weg liggen. Wij halen ze zo snel mogelijk weg", zei Rijkswaterstaat na de storm. Op het spoor raakten bovenleidingen beschadigd. De laatste provincies die nog code oranje hadden waren Friesland, Drenthe en Groningen.

In Rheden waaiden dakpannen van de huizen en spraken inwoners van een 'wervelstorm'. In de veiligheidsregio IJsselland werden ongeveer 100 meldingen gedaan van schade

Problemen op het spoor

Het spoor had veel last van het weer. Tussen Doetinchem en Terborg kwam een boom vast te zitten onder de trein, tussen Geldrop en Weert kwam het treinverkeer stil te liggen toen een trein een boom raakte die op de bovenleiding was gevallen.

Ook op andere plekken in Noord-Brabant en Gelderland zorgden omgevallen bomen voor stremmingen van het treinverkeer, meldt spoorbeheerder ProRail. Tussen Deventer en Rijssen belandde een plaat op het spoor. Een trampoline die tegen een trein waaide legde het treinverkeer stil tussen Zevenaar en Duiven.

Monteurs

Van en naar Breda was geen treinverkeer mogelijk door een beschadigde bovenleiding. Monteurs mochten de schade pas herstellen als het niet meer onweerde. Dat gold ook voor het spoor tussen Bergen op Zoom en Vlissingen, waar ook geen treinen reden door meerdere storingen die waarschijnlijk aan blikseminslag waren te wijten.

Wat betekent code oranje?

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Bron: KNMI

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore