Leren reanimeren

Meer dan 50.000 handtekeningen voor EHBO op middelbare scholen

05 juni 2019 03:51
Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de EHBO-les op de politieke agenda te krijgen. Beeld © ANP

Het Rode Kruis en de artsengroep Schok & Pomp startte 20 mei een petitie om ervoor te zorgen dat leerlingen op middelbare scholen EHBO-onderwijs krijgen. De petitie is inmiddels meer dan 50.000 keer getekend.

Vorige week bleek nog dat 60 procent van de jongeren een slachtoffer na een ongeval wel wil helpen, maar dat niet altijd durft. Het Rode Kruis is ervan overtuigd dat als jongeren EHBO op jonge leeftijd op school leren en oefenen in de klas, ze eerder gaan helpen als dit nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis en artsengroep willen EHBO op middelbare scholen

Boost aan zelfvertrouwen

Maar 17 procent van de Nederlanders heeft een EHBO-certificaat. Als jongeren door EHBO-onderwijs kennis opdoen, hebben ze daar de rest van hun leven iets aan én kunnen ze anderen beter helpen.

Volgens Bernard Leenstra van Schok & Pomp adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie dat jongeren pas vanaf 12 jaar leren reanimeren. Dus de keuze voor middelbare scholen past daar perfect in. "Je hebt dan pas kracht om een goede reanimatie uit te voeren", vertelt hij. Daar komt nog eens bij dat zo'n EHBO-cursus volgens Leenstra een boost geeft aan het zelfvertrouwen van kinderen. "En die kennis geven ze bovendien door aan hun ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tieners Niels en Bram reanimeerden een man: 'Geluk dat we daar waren'

'Nu is het aan de politiek'

Het is nog niet bekend wanneer het burgerinitiatief aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden. Eerst moet worden gecontroleerd of de petitie aan alle eisen voldoet.

"Dankzij de massale steun voor deze petitie zijn we weer een stap dichterbij het verbeteren van de volksgezondheid en het verlagen van de kosten in de zorg", zegt Leenstra. "Voor elkaar leren zorgen is om zoveel redenen nuttig, nu is het aan de politiek om te zorgen dat scholieren de kans krijgen dit te leren."

‘Niet zo moeilijk als je denkt’: zo red je levens met een AED

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore