Verandering ingewikkeld

Verenigingen kunnen uitstel krijgen om langer gif te gebruiken op sportvelden

05 juni 2019 14:51 Aangepast: 05 juni 2019 16:46
Het gif mag niet meer gebruikt worden om de waterkwaliteitsdoelstellingen te realiseren. Beeld © iStock

In 2020 alle sportvelden gifvrij, dat was de afspraak. Sportverenigingen mogen dan geen giftige bestrijdingsmiddelen meer gebruiken om onkruid, algen en onwelkome planten te bestrijden. Nu die datum dichterbij komt, blijkt het plan niet haalbaar.

 Verenigingen die in de knel komen, kunnen nu uitstel aanvragen.

"Het veldonderhoud doen we samen met vrijwilligers", zegt Jan Schepers van VV Witkampers in Laren. "Soms gebruiken we gif om onkruid te bestrijden, dat gebeurt al jaren zo. Voor het groot onderhoud huren we een bedrijf in, die gebruikt naar mijn weten ook chemische middelen."

Als een verslaggever van RTL Nieuws een dag later bij Jan Schepers langskomt, ontkent hij het gebruik van gif op het sportterrein. 

Vrij van landbouwgif

De voetbalvereniging zegt nog niet bezig te zijn met gifvrije bestrijdingsmiddelen. Schepers moet zich er binnenkort wel in verdiepen, want eigenlijk zouden vanaf 2020 alle sportvelden vrij moeten zijn van landbouwgif.

Het gif kan terechtkomen in het grondwater. Het terugdringen van de chemische bestrijdingsmiddelen moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteitsdoelstellingen worden gehaald. Daarnaast is het voor de bescherming van de volksgezondheid. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de gewasbeschermingsmiddelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sportverenigingen willen langer gif kunnen gebruiken op velden

Verandering is ingewikkeld

"In 2015 kwamen verschillende partijen, waaronder de VSG en NOC*NSF, tot een Green Deal Sportvelden", zegt Erik Lenselink van NOC*NSF. In die afspraak staat dat sportverenigingen vanaf 2020 alleen nog landbouwgif mogen gebruiken als dat strikt noodzakelijk is. "Sportverenigingen proberen geen chemische middelen te gebruiken, maar het is inmiddels duidelijk dat niet alle verenigingen de grens van 2020 halen."

De organisatie ziet dat de verandering ingewikkeld is. Elke sport heeft een andere ondergrond. "Het is maatwerk en dat vraagt om specifieke, toegesneden kennis en een integrale langere termijn aanpak", zegt NOSNSF in een bericht. Daarnaast verschilt het per sportveld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. De ene keer is dat de gemeente, soms zijn de velden privéterreinen van sportverenigingen die door vrijwilligers worden onderhouden.

'Alle velden zijn gifvrij'

Niet alle sportvelden worstelen met alternatieven. In Brabant zijn 150 sportvelden waar geen chemische middelen worden gebruikt. Ook de velden in de gemeente Deventer zijn gifvrij. Hans Prinsen is veldbeheerder bij de gemeente Deventer. "We zijn er al vanaf 2015 mee bezig."

"In een gezonde, gesloten grasmat komen nauwelijks onkruiden en ziekten", legt Prinsen uit. "Met voldoende lucht, minimale verdichting en een goed bodemleven is de grasgroei veel beter en hoef je minder te bemesten. Maar honderd procent onkruidvrij, kan niet."

Uitstel

Vereniging die omhoog zitten en de deadline niet halen, kunnen uitstel aanvragen, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Wel moeten ze dan aantonen dat ze niet-chemische alternatieven hebben geprobeerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`