Vooral lood

RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'

04 juni 2019 17:08
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Beeld © ANP

Jonge kinderen worden blootgesteld aan zware metalen door stofwolken van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. "De blootstelling is zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De zogenoemde grafietregens bevatten lood, mangaan en vanadium. "Omdat mensen in hun dagelijks leven al blootgesteld worden aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken, vooral aan lood", aldus het instituut.

'We begrijpen de zorgen van omwonenden'

Tata zegt de zorgen van omwonenden over de bevindingen van het RIVM te begrijpen. "We zien de ernst hiervan in", reageert een woordvoerder. Tata en verwerkingsbedrijf Harsco voeren per direct maatregelen door die 'grafietuitstoot in de omgeving maximaal voorkomen’'.

Volgens het bedrijf zijn deze maatregelen gebaseerd op 'recente inzichten'. Op het terrein is een fabriekshal in aanbouw. Zodra die klaar is, volgens de planning in april volgend jaar, behoren de grafietregens definitief tot het verleden.

Tata Steel in IJmuiden Tata Steel in IJmuiden

Het RIVM heeft direct na een grafietregen veegmonsters onderzocht. Het instituut keek naar de blootstelling aan de stoffen van jonge kinderen via de huid of doordat vingers in de mond worden gestoken. Naar blootstelling van volwassenen is niet gekeken. "Die zal lager zijn dan bij een kind", verwacht het instituut. Ook het effect van inademing is niet onderzocht.

Handen wassen

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, klagen al lange tijd over de uitstoot. Mensen die blootstelling aan de metalen zoveel mogelijk willen verminderen, kunnen dat doen door zo goed mogelijk schoon te maken en de handen te wassen.

Onderzoek door het RIVM. Onderzoek door het RIVM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore