Per 2020

'Stapelen boetes voor mensen met schulden wordt aangepakt'

04 juni 2019 12:49
archieffoto Beeld © ANP

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) moet vanaf volgend jaar stoppen met het verhogen van niet-betaalde verkeersboetes voor mensen met schulden.

Dat zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken in De Telegraaf. Het ministerie van Justitie en Veiligheid komt volgend jaar met wetgeving waarmee invordering en verhoging van boetes - het zogenoemde stapelen - tijdelijk gestaakt kunnen worden.

Gespreid betalen

De regeling past in het beleid van het kabinet om schuldproblemen te verminderen. De maatregel moet voorkomen dat schulden van mensen oplopen, omdat zij die niet kunnen betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ook boete voor wildplassen kun je voortaan gespreid betalen

Per 1 mei van dit jaar kwam het kabinet al met een regeling waarmee alle justitiële boetes vanaf 75 euro gespreid kunnen worden betaald als de betrokkene niet in staat is de boete in één keer te betalen. Sinds begin dit jaar gold dit al voor boetes na verkeersovertredingen. 

De verlaging van de grens van 225 naar 75 euro geldt voor alle boetes en strafbeschikkingen die worden geïnd in opdracht van het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

25.000 boetes per dag uitgedeeld, vooral voor kleine snelheidsovertredingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore