'Bomen kunnen omvallen'

Code oranje in drie provincies: onweer, hagel en zware windstoten

04 juni 2019 14:56 Aangepast: 04 juni 2019 21:35
Archieffoto Beeld © ANP

Windstoten van wel 100 kilometer per uur, flinke onweersbuien en hagelstenen tot 3 centimeter groot: voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant geldt vanaf 18.00 uur code oranje vanwege onstuimig weer. "Bomen staan volop in blad, dus die kunnen zeker om gaan vallen."

Het KNMI waarschuwt om vanavond open water en open gebied te mijden en niet onder bomen te schuilen. Ook het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de onweersbuien.

Gevecht tussen warme en koude lucht

Het wordt vanavond een gevecht tussen koude en warme lucht die elkaar willen verdrijven, waarbij het koufront het zal winnen, zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Maar daar zullen eerst zware onweersbuien aan vooraf gaan. "Het gaat behoorlijk heftig worden."

Volg ook het liveblog van Buienradar.

Tegen het einde van de middag, rond vijf uur, is het zuiden als eerste aan de beurt. "Daarna gaan de onweersbuien het hele land over, rond 12 uur vanavond zijn we er pas weer vanaf."

'Dit weer kan link zijn'

Dorrestein adviseert voor vanavond alle tuinsetjes binnen te halen en in het zuiden misschien vroeger naar huis te gaan. "De avondspits zal er last van krijgen, vooral in het zuiden. Dit weer kan best link zijn. Als je 's avonds de weg niet op hoeft, doe het dan ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Treinvervoer

De NS schrapt uit voorzorg een aantal ritten op vijf verschillende trajecten:

  1. Tussen Amersfoort en Deventer rijden minder Intercity’s
  2. Tussen Arnhem en Nijmegen rijden minder Sprinters
  3. Tussen Ede-Wageningen en Nijmegen rijden minder Intercity’s
  4. Tussen Nijmegen en Wijchen rijden minder Sprinters
  5. Tussen Amsterdam en Sittard rijden minder Intercity’s

De maatregelen duren van 18:00 uur tot 21:00 uur 's avonds. Reizigers zijn hierdoor ongeveer een kwartier langer onderweg. Ook kan het volgens het vervoersbedrijf in sommige treinen drukker zijn dan normaal. 

Fietsen met windsnelheden van 100 kilometer per uur is ook niet verstandig, zegt Dorrestein. "Wandelen met een paraplu ook niet. Er komt heel veel bliksem." In het oosten van Nederland kunnen er vanavond zelfs kleine tornado's ontstaan. "Het zijn een beetje Amerikaanse taferelen die we gaan krijgen." 

Bekijk hier wanneer het bij jou gaat onweren:

Langer vooruit kijken? Ga dan naar Buienradar.nl.

Volg ook het liveblog van Buienradar.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`