Code oranje

Onweer, hagel en windstoten in het hele land: 'Kans op kleine tornado's'

04 juni 2019 08:21 Aangepast: 04 juni 2019 16:06
Archieffoto Beeld © ANP

Windstoten van wel 100 kilometer per uur, flinke onweersbuien en hagelstenen tot 3 centimeter groot. Voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant geldt vanaf 18.00 uur code oranje vanwege onstuimig weer. Voor de andere provincies is code geel van kracht.

"Het gaat behoorlijk heftig worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Het wordt vanavond een gevecht tussen koude en warme lucht die elkaar willen verdrijven, waarbij het koufront het zal winnen, zegt hij. Maar daar zullen eerst zware onweersbuien aan vooraf gaan.

Onweersbuien het hele land over

Tegen het einde van de middag, rond vijf uur, is het zuiden als eerste aan de beurt. "Daarna gaan de onweersbuien het hele land over, rond 12 uur vanavond zijn we er pas weer vanaf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code oranje in drie provincies: onweer, hagel en zware windstoten

Dorrestein adviseert voor vanavond alle tuinsetjes binnen te halen en in het zuiden misschien vroeger naar huis te gaan. "De avondspits zal er last van krijgen, vooral in het zuiden. Dit weer kan best link zijn. Als je 's avonds de weg niet op hoeft, doe het dan ook niet."

Kleine tornado's

Fietsen met windsnelheden van 100 kilometer per uur is ook niet verstandig, zegt Dorrestein. "Wandelen met een paraplu ook niet. Er komt heel veel bliksem." In het oosten van Nederland kunnen er vanavond zelfs kleine tornado's ontstaan. "Het zijn een beetje Amerikaanse taferelen die we gaan krijgen." 

Bekijk hier wanneer het bij jou gaat onweren:

Als je nog van het lekkere weer wilt genieten, kan dat vanmiddag nog. "Het is nog heerlijk warm vanmiddag, zo'n 30 graden met zon. Morgen is dat lekkere weer sowieso voorbij en is het beduidend koeler met meer kans op neerslag."

Het KNMI waarschuwt om vanavond open water en open gebied te mijden en niet onder bomen te schuilen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore