Martine Bijl overleden

'Martine maakte de onzichtbare gevolgen van een hersenbloeding tastbaar'

03 juni 2019 18:34 Aangepast: 03 juni 2019 21:00
Martine Bijl (archieffoto) Beeld © ANP

Martine Bijl, die vorige week overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding, schreef een boek over haar ziekte: Rinkeldekink. Veel mensen die hetzelfde meemaakten, hadden steun aan haar verhaal. "Vaak kunnen patiënten dit soort klachten lastig bespreken in hun omgeving. Martine's boek hielp enorm."

Dat zegt Andreas Tober, woordvoerder van de Hersenstichting. Jaarlijks krijgen 42.300 mensen in Nederland een beroerte, dat zijn er 115 per dag. Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding.

71 jaar

Zangeres, actrice en presentatrice Martine Bijl kreeg in 2015 een hersenbloeding. Vandaag werd bekend dat ze vorige week in het bijzijn van haar familie in Maarssen aan de gevolgen van die hersenbloeding is overleden. Ze is 71 jaar geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zangeres, actrice en presentatrice Martine Bijl (71) overleden

Tastbaar

"Vreselijk nieuws, vooral voor de familie", zegt Tober. "Ze heeft veel betekend voor mensen die net als zij een beroerte hebben gehad. In haar boek Rinkeldekink omschreef ze op een luchtige manier de periode na haar hersenbloeding. Zo maakte ze de onzichtbare gevolgen van een hersenbloeding tastbaar." 

Rinkeldekink

Het boek Rinkeldekink' van Martine Bijl gaat over haar hersenbloeding en de langdurige herstelperiode daarna. Ze schrijft over haar tijd in een revalidatieoord en het ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor een depressie.

Als ze op een dag in haar bed in het revalidatiecentrum ligt, voelt ze dat waan en werkelijkheid door elkaar lijken te lopen. Op een dag lijken de mooie bloemenfoto's die ze in haar kamer heeft opgehangen, veranderd te zijn in foto's van 'valse honden met opgetrokken bovenlip'. Daarover schrijft ze:

Fragment uit het boek:

"En ik zei niks, alleen tegen Berend en Yan en Winnie zei ik iets. Ik weet niet meer waarom het was, ik schaamde me denk ik, maar aan anderen durfde ik het niet te vertellen of ik kon het niet. 

Ik wilde eerlijk gezegd niet eens dat er veel bezoek kwam. Ik kon nog wel steeds communiceren, ik kon gewoon om een kopje thee vragen en ik kon zeggen dat het goed met me ging. Niemand kon iets aan me zien. Iedereen was op weg ergens naartoe, leek het, en ik liep op de ventweg, en ik kon niet bij ze komen en zij ook niet bij mij. Niemand merkte daar iets van.

Het was alsof al mijn angsten zich verzamelden onder een ijslaag, die niet wilde breken. Daaronder was het een zootje. Alles liep door elkaar."

Uit het boek: Rinkeldekink van Martine Bijl

'Dit kan iedereen overkomen'

Volgens Tober was haar boek hard nodig: "De meeste mensen weten wel dat je na een beroerte deels verlamd kunt blijven, niet goed meer uit je woorden kan komen of een spraakgebrek hebt. Maar er zijn ook onzichtbare gevolgen, zoals extreme vermoeidheid, gedragsveranderingen, aandachts- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor prikkels en emotionele instabiliteit en depressie." 

Vooral die onzichtbare gevolgen vallen veel patiënten zwaar, zegt Tober. "Omdat het niet zichtbaar is, is het voor de omgeving vaak lastig om met de gevolgen om te gaan. Het feit dat Martine Bijl zo open over haar eigen ervaringen was en zelfs een boek over schreef, zorgde ervoor dat een deel van de gevolgen zichtbaar en bespreekbaar werd. Veel patiënten en hun naasten hadden zoiets van: 'Het is niet raar dat ik deze klachten heb'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnny Kraaijkamp vol lof over Martine Bijl

Wat is een beroerte?

De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Dit betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof, met het gevolg dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen.

Een hersenbloeding is een ernstige vorm van een beroerte. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat zodat bloed in en rondom de hersenen kan stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg zodat het beschadigd raakt. Zwakke plekken in de bloedvaatwand kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en slagaderverkalking. Zo’n zwakke plek kan ook uitgroeien tot een uitstulping, een aneurysma. Aneurysma’s hebben een dunne bloedvaatwand en daardoor een grotere kans om te scheuren.

Bron: Hersenstichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore