'Voorwaarden onveranderd'

Geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf

03 juni 2019 16:31 Aangepast: 03 juni 2019 16:35
Volkert van der Graaf Beeld © ANP

Volkert van der Graaf krijgt niet opnieuw een een meldplicht opgelegd. Het Openbaar Ministerie wil niets veranderen aan de voorwaarden die vorig jaar zijn gemaakt met de moordenaar van Pim Fortuyn, ook al kwam onlangs naar buiten dat die toen niet de waarheid leek te vertellen.

Van der Graaf moest zich na het uitzitten van tweederde van zijn celstraf voor de moord eens in de zes weken melden bij de reclassering. Dat was een van de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating. Van der Graaf vocht zijn meldplicht vorig jaar met succes aan, omdat hij zou willen emigreren en de fysieke meldplicht hem dat zou verhinderen.

Geen plan te emigreren

Onlangs werd door onderzoek van de regionale krant De Stentor duidelijk dat Van der Graaf gewoon in Apeldoorn en Harderwijk is blijven wonen en geen enkel plan had om naar het buitenland te vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkert van der Graaf ondanks voornemen niet geëmigreerd

Advocaat Richard van der Weide van de nabestaande wijst erop dat de emigratie is gebruikt als argument om van de fysieke meldplicht af te komen. "Het steekt de familie dat dit helemaal niet waar blijkt", zei hij.  

OM wil niets zeggen

Het OM wil verder niets zeggen over de kwestie en verwijst naar de onderhandelingen vorig jaar tussen de Staat en Van der Graaf. Daar kwam uit dat hij zich niet meer bij de reclassering hoeft te melden, maar elke twee maanden schriftelijk verslag moet uitbrengen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. Ook heeft hij elke zes maanden een evaluatiegesprek met het OM.

Eerder werd al duidelijk dat minister Dekker van Rechtsbescherming een wetswijziging in voorbereiding heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`