Warmer dan 30 graden

Officieel warm: eerste landelijke tropische dag van 2019 is een feit

02 juni 2019 15:58 Aangepast: 02 juni 2019 16:12
archieffoto Beeld © ANP

Het is officieel warm. Vandaag is de eerste landelijke tropische dag van 2019. Dat is het geval als het kwik in De Bilt de grens van 30 graden passeert. Dat gebeurde om 15.44 uur.

De eerste lokale tropische dag in 2019 was eerder op de dag al een feit. Rond 12.30 uur bereikte de temperatuur in de Noord-Brabantse plaats Gilze-Rijen de 30 graden. De hoogste temperatuur tot ongeveer 14.45 uur is ook gemeten in die plaats, het was daar toen 31,6 graden.

Eerder vandaag was het al officieel de warmste 2 juni ooit gemeten in De Bilt. De thermometer in De Bilt registreerde om 14.30 uur een temperatuur van 29,6 graden. Daarmee is het oude record van 29,5 graden uit 1947 gebroken.

Buienradar-weerman Reinier van den Berg relativeert de warmte wel. "Het dagrecord stond ook niet niet zo heel erg scherp. Dat het nu boven de 30 graden wordt, Is niet zo heel extreem, dat komt wel wat vaker voor in deze periode."

Zoveelste warmterecord

Er is wel iets anders bijzonders zegt Van den Berg, vooral over het hitterecord op 2 juni. "Het bijzondere hier aan is dat het het 148ste warmterecord is sinds het jaar 2000. Sinds die periode waren er slechts 18 kouderecords. Dat beeld past in het sterk opwarmende klimaat in de wereld."

Wat de rest van de zomer brengt? "Dit zegt allemaal niets over de rest van de zomer. Maar de komende week wordt het in elk geval niet zo warm. Het wordt de komende week wisselvallig weer, met soms stevige buien en zelfs onweer. Het zijn min of meer normale temperaturen. Dat duurt tot Pinksteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hitterecord gesneuveld: warmste 2 juni ooit gemeten

Zonkracht

Er is een sterke zonkracht en dat betekent dat je heel snel kunt verbranden. En de wind kan je misleiden: het lijkt aan de kust misschien iets frisser, maar de zon is nog net zo sterk. Blijven smeren dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon? Zoek het hier op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore