Vluchteling

Man met vlot bij IJmuiden uit zee gehaald, wilde mogelijk naar Engeland

02 juni 2019 11:40 Aangepast: 02 juni 2019 18:09
Medewerkers van de KNRM halen het vlot aan land in IJmuiden. Beeld © Ko van Leeuwen

Voor de kust van IJmuiden hebben reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) een man op een vlot uit zee gehaald. Waarschijnlijk is de man rond 06:00 vanochtend aan zijn tocht begonnen.

Een vissersschip dat de haven binnen kwam, zag de man varen en meldde het bij de reddingsbrigade. De KNRM noemt de poging van de man 'niet verantwoord'. "Het is ongeveer 175 kilometer naar de Britse kust. Dat ga je zo niet redden", vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws.

'Vlot zag er netjes uit'

Het gaat waarschijnlijk om 26-jarige man uit Eritrea die mogelijk naar Engeland wilde varen. Aan RTL Nieuws vertelt de man die foto's maakte van het vlot, dat de vluchteling droog was toen de KNRM hem van zijn vlot haalden. Het vlot zag er volgens hem ook verder netjes uit.

Zonnepaneel

Het vlot was met takken en touw aan elkaar geknoopt. Om te blijven drijven had de man ronde plastic bakken gebruikt, die gevuld waren met onder andere purschuim. Hij had ook oploskoffie, een pot pindakaas en chocoladepasta, zelfgemaakte roeispanen en een zonnepaneel om zijn telefoon op te laden bij zich.

Het vlot dat IJmuiden uit zee werd gehaald. Het vlot dat IJmuiden uit zee werd gehaald.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijlpaal: KNRM redt voor de 100.000ste keer

Opgeslagen

Het vlot is door de medewerkers van de KNRM aan boord getrokken en aan land gebracht. Het ligt opgeslagen in IJmuiden.

Medewerkers van de KNRM halen het vlot aan land. Medewerkers van de KNRM halen het vlot aan land.

'Leven in groot gevaar'

De Britse kustwacht meldde gisteren dat er die dag 74 vluchtelingen van zee waren gehaald. Zij waren verdeeld over acht boten.

Namens de Engelse regering sprak minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zijn zorgen uit over het aantal vluchtelingen dat de oversteek probeert te maken. "Het is één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld en ze brengen hiermee hun leven in groot gevaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore