Honderden meldingen

Schaafwonden en botbreuken: scooter huren op vakantie gaat steeds vaker mis

01 juni 2019 15:41 Aangepast: 01 juni 2019 16:47
Archieffoto. Beeld © iStock

Het klinkt fantastisch: de mooiste strandjes van je vakantiebestemming verkennen op een scootertje. Maar verzekeraars maken zich zorgen: steeds vaker loopt het huren van een scooter in het buitenland uit op een drama.

Dat blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross, meldt de Volkskrant. Er zouden bij hen zo'n duizend meldingen zijn binnengekomen, waarvan 564 met een medische hulpvraag.

Dodelijke slachtoffers

In een vijfde van die gevallen zou het gaan om ongelukken met scooters of brommertjes, voornamelijk in Azië en Zuid-Europa.

Volgens de Nederlandse ambassade in Thailand moesten zij vorig jaar vijf dodelijke slachtoffers naar Nederland repatriëren na een ongeluk met een huurscooter.

Schaafwonden en hoofdletsel

Ook andere alarmcentrales maken zich zorgen. De ANWB schiet jaarlijks te hulp bij zo'n honderd scooterongelukken in het buitenland. "Dat worden er elk jaar meer, ook omdat mensen steeds vaker op vakantie gaan", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

"De meldingen die we krijgen lopen uiteen van schaafwonden tot beenbreuken en ernstigere verwondingen zoals een gebroken rug of hoofdletsel."

Noah verloor been na scooterongeluk op Bali

Noah Mbuyamba Noah Mbuyamba

Ook Noah Mbuyamba gold lang als een van de meest talentvolle spelers van de Limburgse voetbalvereniging Scharn. Maar twee jaar geleden veranderde zijn leven voorgoed na een scooterongeluk op Bali. Hij belandde met zijn scooter in de berm en knalde tegen een boom. Hij verloor bij het ongeluk zijn been.

Ondanks die klap bleef Noah strijdbaar: lees hier de rest van zijn verhaal.

Geen 50 maar 110 cc

Waarom het zo vaak misgaat? "Het verkeer in Azië en Zuid-Europa is vaak anders dan mensen hier in Nederland gewend zijn. Soms moet je links rijden of gelden andere regels en gebruiken. Ook is het wegdek vaak een stuk slechter, en dan zit een ongeluk in een klein hoekje."

Verder zijn de scooters die je in bijvoorbeeld Azië kunt huren, vaak geen scooter maar eigenlijk een motor. "Waar we in Nederland een cilinderinhoud van 50 cc kennen, hebben de scooters daar meestal 110 cc. Ze hebben dus veel meer vermogen en kunnen veel harder. In Nederland heb je daar een apart rijbewijs voor nodig, naar in het buitenland doet een verhuurbedrijf daar vaak niet moeilijk over."

Toch is het wel verstandig om hier zelf alert op te zijn, zegt de ANWB. "Als je een ongeluk krijgt terwijl je niet het juiste rijbewijs hebt, kun je daar in het buitenland voor vervolgd worden."

Problemen met verzekering

Ook bij de afwikkeling in Nederland kun je in de problemen komen. "Officieel kan een verzekeraar zich beroepen op het feit dat je niet het juiste rijbewijs hebt, waardoor je zelf moet opdraaien voor de kosten van medische hulp en eventueel repatriëring. De ene verzekeraar gaat daar soepeler mee om dan de andere."

Voor vakantiegangers die de komende maanden overwegen om een scooter te huren heeft de ANWB een boodschap: "Laat je goed adviseren bij het huren van een scooter. Wat is de inhoud van de motor, zit er een helm bij? En maak een inschatting: heb je zelf geen ervaring met het rijden op een scooter? Huur dan geen groot en snel model. En check je verzekering: wat is er afgedekt bij schade en ongelukken? Mocht er toch wat gebeuren, dan zijn we er natuurlijk om te helpen, maar het is zonde als je niet weet dat je een groot risico neemt en daardoor een groot deel van je vakantie in het water valt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mobieltje gesneuveld? Dit kun je claimen bij je reisverzekering

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Floris (21) uit Bodegraven omgekomen bij verkeersongeluk in Thailand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore