Rol Rusland

Nabestaanden ontzet over MH17-uitspraken Maleisische premier

01 juni 2019 14:12 Aangepast: 01 juni 2019 14:22
Premier Mahathir Mohammad (archieffoto) Beeld © AFP

De Werkgroep Waarheidsvinding MH17 is verontwaardigd over uitspraken van de premier van Maleisië over de MH17-ramp. Die zegt te betwijfelen of Rusland achter de aanslag zit.

De werkgroep, die bestaat uit nabestaanden van slachtoffers die op 17 juli 2014 omkwamen bij de ramp, heeft in een brief om opheldering van premier Mahathir Mohammad gevraagd. "Hij negeert de feiten en de belangen van de nabestaanden van de Maleisische slachtoffers", staat in een persbericht.

JIT

De Maleisische premier zei eerder deze week tegen persbureau Bernama achter de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) te staan, tot het punt in het onderzoek waarin wordt beweerd dat de raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald van Russische makelij was.

Of Rusland het projectiel heeft afgevuurd, betwijfelt hij. "Ik denk niet dat zo’n gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor de lancering van de raket."

'Waar is het bewijs?'

Het JIT concludeerde eerder dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied in handen van pro-Russische separatisten, met een BUK-raketinstallatie afkomstig uit Rusland, die vervolgens weer is teruggereden naar Rusland.

"Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?", vraagt Mohammad over de conclusies van het JIT. "We weten dat de raket van een Russisch type is, maar hij kan ook in Oekraïne zijn gemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Russische trollen twitterden binnen 24 uur minstens 65.000 keer over MH17'

Opheldering

De werkgroep Waarheidsvinding MH17 vindt dat de premier met deze uitspraken het proces van waarheidsvinding ondermijnt. Door de rol van Rusland in de MH17-ramp te bagatelliseren en zelfs te ontkennen, geeft Maleisië volgens de nabestaanden een verkeerd signaal.

Ook de Nederlandse regering wil opheldering van Maleisië na uitspraken van de premier "Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president", liet Buitenlandse Zaken gisteren weten. Het ministerie voegt eraan toe dat 'Maleisië zich altijd, zowel bilateraal als in het kader van het JIT, volledig achter de bevindingen' van het onderzoek heeft geschaard.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland wil opheldering Maleisië over uitspraken MH17-ramp

298 doden

Bij de ramp met MH17 kwamen vijf jaar geleden 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nederland heeft Rusland aansprakelijkheid gesteld. Internationaal onderzoeksteam JIT is nog altijd bezig. Vorig jaar onthulde het JIT dat de raketinstallatie afkomstig was van het Russische leger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore