20 miljoen euro

'Gemeenten gokken met geld voor aanpak jihad, geen goed zicht op effect'

01 juni 2019 08:38 Aangepast: 01 juni 2019 09:31
Archieffoto. Beeld © iStock

Nederlandse gemeenten hebben ruim 20 miljoen euro gekregen voor de aanpak van radicalisering, terwijl ze niet goed weten of hun programma's wel werken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat projecten averechts kunnen uitpakken.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het AD en het Radio 1-programma Argos. De afgelopen drie jaar kregen twintig gemeenten en regio's samen zo'n 20 miljoen euro voor het tegengaan van radicalisering.

Ambtenaren op cursus

Met dat geld zijn 'informatienetwerken opgezet' en sleutelfiguren in de (moslim)gemeenschap gezocht. Honderden gemeenteambtenaren, sociaal werkers en handhavers zijn op cursus geweest om radicalisering te signaleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer Nederlandse jihadgangers vast in kampen Syrië

Ook werd het geld door meerdere gemeenten gebruikt zijn om scholieren een toneelstuk te laten zien waarin drie jihadisten naar Syrië gingen, maar gedesillusioneerd raken.

Bewondering voor strijders

Volgens het onderzoek werkte dat toneelstuk mogelijk averechts, omdat 'sommige scholieren zich te goed konden inleven en de keuze van de hoofdpersonen om te gaan strijden bewonderden', schrijft het AD.

Uit een vertrouwelijke rapportage door accountantsbureau PwC blijkt ook dat gemeenten geen idee hebben of hun aanpak werkt. "Gemeenten geven aan geen goed zicht te hebben op de effecten van hun aanpak, dan wel op de resultaten van de specifieke activiteiten. Hier is wel behoefte aan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore