'Dieetpillen? Dan eerst seks'

Mannen misbruikten Romy's strijd tegen anorexia: 'Kreeg wel 100 seksueel getinte berichten'

31 mei 2019 18:57 Aangepast: 31 mei 2019 19:03
Romy Baarslag Beeld © RTL Nieuws

Toen ze 14 jaar oud was begon Romy Baarslag met afvallen. Nooit eerder kreeg ze zoveel complimentjes en aandacht. Maar ze ging te ver, belandde zelfs op de intensive care en strijdt al zeven jaar tegen anorexia. In die jaren stroomde haar inbox vol met seksueel getinte berichten. "Ze gaven dieetpillen als ik met ze naar bed zou gaan."

Minderjarige meisjes met anorexia worden online benaderd door mannen die aanbieden te helpen met afvallen, om daarna te proberen ze seksueel te misbruiken. Dat bleek vandaag uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. 

'Ik hoorde dat ik mooi was'

Romy weet daar alles van. In de afgelopen zeven jaar dat ze anorexia heeft, kreeg ze zeker honderd berichten van mannen. "Ik hoorde bijvoorbeeld dat ik mooi was en kreeg veel complimentjes. Daarna vroegen ze of ik tips wilde om af te vallen. Ik dacht: kom maar door met die tips, dat wil ik wel. Maar daarna vroegen ze ook of ik erotische handelingen bij ze wilden doen." 

Vragen over anorexia?

Bij de Weet Hulplijn kun je anoniem praten met een ervaringsdeskundige. Zo kun je vanavond de hele avond bellen met 085-1304617.

Je kunt ook appen met hulpverleners over anorexia via Chat met Fier

Via Proud2Beme kun je praten op een forum over eetproblemen.

Romy schrok van de mannen, maar voelde zich er ook fijn door. "Er geeft dus wel iemand om me, dacht ik." Toch ging ze nooit in op de seksueel getinte berichten, ze twijfelde er niet eens over. Maar ze begrijpt wel dat anderen dat misschien wel zouden doen. "Het is fijn om in zo'n periode aandacht te krijgen van iemand. Je denkt dan alleen maar: er is iemand die mij wel goed vindt hoe ik nu ben. Dat bevestigt ook je gevoel om door te gaan met afvallen. Dat hele seksgerelateerde verschijnt dan naar de achtergrond."

'Uit onzekerheid toch twijfelen'

"Ik dacht ook: ik wil die erotische handelingen niet doen, maar de tips zijn wel echt welkom. Ik ging er niet in mee en vertelde het aan mijn moeder, maar anderen zullen misschien uit onzekerheid wel gaan twijfelen. Je trapt er dan misschien toch in omdat je complimentjes krijgt van die mannen."

Romy Baarslag, een tijd geleden. Romy Baarslag, een tijd geleden.

De mannen wisten Romy te vinden via haar sociale mediakanalen en haar blog. Ze is al een lange tijd open over haar anorexia. "Eerst gebeurde het nog niet zo veel. Maar hoe meer volgers ik had, hoe meer berichten ik kreeg van mannen. De een vraagt foto's van je om te zien hoe dun je bent. De ander wil met je naar bed. Het gaat echt heel ver."

'Het taboe gaat er nu af'

Romy is blij dat er nu aandacht is voor het onderwerp. "Er moet iets aan gedaan worden. Je bent op zo'n moment dat die mannen dat sturen jezelf niet meer. Nu denk je, daar zou ik nooit in meegaan, maar als je anorexia hebt ben je een ander mens. Door dit bespreekbaar te maken, gaat het taboe eraf. Zo durf je misschien beter over de berichten te vertellen, je hebt namelijk echt iemand nodig die je remt." 

Romy Baarslag Romy Baarslag

Met Romy gaat het inmiddels heel goed, zegt ze. "Ik nog in mijn herstelperiode, maar dit keer ben ik beter hersteld dan de vorige keren. De kans op een terugval is klein. Ik eet weer alles, heb nog therapie en een diëtiste. Ik heb echt vertrouwen in mezelf om het vol te houden. Ik accepteer simpelweg mijn lichaam nu en het gaat eigenlijk beter dan ik ooit had verwacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minderjarige meisjes met eetstoornissen doelwit van seksueel misbruik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore